Een unieke dagtocht op de extra dag die we hebben dit jaar.
In de vroegte vertrekken wij met 2 bussen naar de hoofdbestemming Destilerias de Ron in Arucas.
Onze voorzitter Rob zegt dat, wat de tijd betreft, er een ‘knellend schema’ is.
Voordat we in de bus stappen, moeten we bij Marten al melden of het ‘vis of kip’ wordt vandaag.
Aangekomen bij de fabriek worden er eerst informele foto’s gemaakt. Om 10.00 uur is het hoogtepunt. In een korte ceremonie wordt een rumvat voorzien van het embleem en een handtekening en dagtekening van de 50-jarige Nederlandstalige Vereniging Gran Canaria.
Als we daarna verder lopen tussen alle rumvaten zien we namen staan van ‘groten der aarde’ en mensen uit diverse maatschappelijke lagen, die hier een rumvat tekenden of soms zelfs kunstzinnig decoreerden. Nederland telt mee!
In een lange traditie wordt in deze fabriek rum gemaakt. Jaarlijks komen hier zo’n 90.000 bezoekers kijken en proeven. Bij de productie rollen zo’n 12.000 flessen per uur van de band. Bij het lopen door de fabricagehallen blijkt het hele proces eenvoudiger te zijn dan het maken van bier. Voor sommigen jammer dat suikerriet het niet doet in eigen tuin en land!
Na de rondleiding uiteraard de proeverij. Meerdere keken even op hun tijdklokje: ja, het is ruim voor 12.00uur en wat kan een mens aan om deze tijd, zag je velen denken!? Ook hier bleek de lange ervaring van de fabriek: het liep, om zo te zeggen, allemaal gesmeerd! Ieder kreeg 4 lege glazen en kon vervolgens kiezen uit 16 mogelijke smaken. Als ‘groepsbuilding’ konden smaken en glazen worden uitgewisseld. Omdat sommige smaken (een aantal verrassende smaken!) alleen hier in de fabriek gekocht konden worden, namen velen een aandenken mee. Het is altijd goed om nog eens even na te genieten.
Vanuit de traditie kennen velen dat op zondag na het bezoek aan de kerk een versnapering wordt genomen in het café. Nu was de rol omgekeerd! Ná de rum de kerk! We reden naar de imposante kerk van Arucas: een machtig, indrukwekkend gebouw en markant punt in het landschap. Het nuttige, zinvolle en aangename ligt dicht bij elkaar. Voor sommigen een reden om een kaarsje aan te steken.
Na de proeverij en de koffie bij de kerk rijden wij van Arucas naar Vallesco. Een rit door een prachtig landschap. We komen langs een suikerrietplantage. Binnenkort begint de oogst en gaat de ‘machete’ erin. Nederland zou voor zo’n oogst op buitenlandse werknemers zijn aangewezen! De oogsttijd is 2 á 3 maanden. Langs de kronkelige route zien wij hoe de eerste aardappels van het seizoen al bijna kunnen worden geoogst. We zien een mooi veld met de bloeiende paradijsvogelplant. Een grote variatie aan bomen en planten! Wat een verschil met het dorre zuiden. Dat het weer minder aangenaam is, wordt ruimschoots gecompenseerd door de goede stemming en de goede invulling van de dag.
We eten vervolgens in Restaurante Vallesco K-Tana: een goed verzorgde en complete maaltijd. Omdat het buiten steeds bewolkter wordt, nemen we hier alle tijd voor. Onze goede organisator Theo legt ons ná het eten nog een keuzemenu voor: rechtstreeks terug óf in 2 etappes. Maar na raadpleging van de goede chauffeurs, raadpleging van de deskundigen, wordt de terugreis in één keer gereden.
Als we in de buurt van Playa komen, gaat de zon weer schijnen, de stemming wordt na een rustige busrit, weer uitbundiger. Ons aller dank is er voor de goede organisatie, voor de fijne dag en aangename contacten. Dat de gekochte rum mag smaken!
Henk Linde.
Zie ook: Deze pagina over ons eigen vat rum.