Playa de Güigüi.jpg

Playa de Güigüi

Playa de Güigüi is één van de weinige nog onaangetaste stranden van Gran Canaria. Dit kleine strand is alleen te bereiken via een lange wandeling door de bergen. Er komen hier bijna geen mensen. De wandeling vertrekt vanuit het gehuchtje Tasartico waar een bergpad je naar de top van een berg voert. Boven aangekomen heb je een geweldig uitzicht op de bergen en zie je aan de andere kant de zee liggen, waar ook het strandje ligt, wat van hieruit nog niet te zien is. Verder kan je ook goed Tenerife zien liggen en zie je de vulkaan El Teide van Tenerife hoog boven de horizon uitsteken. De weg gaat naar beneden langs met cactussen begroeide hellingen. In de buurt van het strand groeien wat palmbomen langs een meestal droog beekje, en staan er een paar zelfgebouwde huisjes. Het strand is klein en ligt langs steile rotshellingen. Het eerste stuk bestaat uit donkergrijs vulkaanzand waarna het overgaat in een keienstrand. Playa de Güigüi ligt helemaal in het westen van Gran Canaria.

Route beschrijving vanuit Playa del Inglés

Vanaf Playa del Inglés is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Tasartico waar de wandeling begint. Neem de snelweg richting Puerto de Mogán (een half uur rijden). Rij vanaf hier rechtsaf de bergen in richting het bergdorpje Mogán. Let op de mooie windmolen vlak voor het dorp. Achter Mogán is een splitsing. Ga hier linksaf richting La Aldea/San Nicolás de Tolentino. Onderweg kom je langs de blauwe rotsen van Fuente de los Azulos. Neem een tijdje later links de afslag naar Tasartico. Na 7 km kom je aan in het gehuchtje. De weg ernaar toe is van prima kwaliteit. Bij een splitsing met een telefooncel kan je je auto parkeren. Eventueel kan je nog 800 meter doorrijden als je er geen bezwaar tegen hebt om over een zandweg te rijden tot het begin van het bergpad. Er is hier voldoende ruimte om te parkeren en te keren.

Wandeling van Tasartico naar Playa de Güigüi

Neem bij de splitsing de linkerafslag die iets omlaag loopt. De weg gaat hier vrijwel direct over in een zandweg. De onverharde weg loopt tussen plantages door. De plantages zijn ingepakt in een soort doek om de gewassen te beschermen tegen de zon en de wind. Na zo'n 800 meter is er aan de rechterkant een duidelijk bergpad met een bordje met een pijl. Er loopt ook een waterleidingbuis over het pad. Waarschijnlijk staan er hier wel een paar auto's geparkeerd van wandelaars die de zandweg opgereden zijn. Hier gaat de wandeling echt beginnen. Volg het pad de berg op.

Steek hier de beek over. Het pad loopt over een berghelling van bruine rotsen die begroeid zijn met gras, struikjes en cactussen die soms enorme groepen kunnen vormen en een paar meter hoog kunnen worden. Na een tijdje klimmen moet je een (meestal droog) beekje oversteken. Aan de andere kant ligt een stapel stenen om de weg te wijzen en er zijn wat vage blauwe verfvlekken. Hier is het pad weer duidelijk. Het pad gaat steeds steiler omhoog in de richting van een bergkam.

Na ongeveer een uur wandelen kom je boven op de berg aan. Achter je zie je het dal en ver weg de plantages waar je vandaan kwam. Voor je zie je de blauwe zee, die je al kan horen ruisen. De zee zie je aan het einde van een mooi dal met roodachtige bergen. Beneden, dicht bij de zee zie je op een berg een huisje staan. Tegen de hellingen staan mooie euphorbia's ("cactussen"). Het strandje ligt beneden, maar kan je vanaf hier nog niet zien. Nadat je van het uitzicht genoten hebt, neem je het pad omlaag, langs de telefoonpaal. Na 3 kwartier afdalen kom je langs de eerste palmbomen die langs een beekje groeien. Een stukje verder kom je langs meters hoog riet. Blijf hier rechts van de beek lopen. Loop langs het kleine water reservoir, misschien zit er een zwaan in. Een eindje verderop kom je langs een paar zelfgebouwde huisjes. Er zijn hier meerdere paadjes. Let op de geverfde pijlen die op de rosten staan. Dan volgt er een junglepad door het meters hoge riet. Daal vervolgens af door de kloof. Links boven op de rotsen zie je een ruïne staan. Blijf aan de rechterkant van het ravijn.

Aan het einde kom je op het zwarte zandstrandje van Playa de Güigüi. Hier kan je genieten van een welverdiende duik in het water. Rechts gaat het strand over in een keienstrand. Helemaal aan het eind is nog een minizandstrandje, maar daar hou je het waarschijnlijk niet droog. Bij het rotsplateau zitten veel krabben. Loop er voorzichtig heen, als ze je zien zijn ze weg. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op Tenerife. De 3700 meter hoge vulkaan El Teide torent hoog boven de horizon uit. Neem dezelfde weg weer terug om weer bij de auto te komen.

Tijsduur: 4,5 tot 5 uur heen en terug.

Video Playa de Güigüi

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!