Las_Palmas_de_Gran_Canaria.jpg

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria en ligt 20 km van de internationale luchthaven van Gran Canaria, een afstand die in 20 minuten kan worden afgelegd via de snelweg GC-1. De hoofdstad is ook bereikbaar over zee. Vanuit de havens van La Luz en Las Palmas vertrekken dagelijks veerboten naar de andere Canarische eilanden en eens per week naar Cádiz. Bovendien liggen er in het toeristenseizoen, dat in oktober begint en in juni eindigt, ook veel pleziervaartuigen.

De stad telt twee busstations, een bij het San Telmo-park en de andere bij het Santa Catalina-park, waar zowel bussen naar de andere stadswijken als naar de andere plaatsen op het eiland vertrekken.

De traditionele architectuur, de met planten gevulde patio's achter de huizen, de autovrije pleinen zoals de Plaza del Pilar Nuevo, de Plaza Santo Domingo, de Plaza del Espíritu Santo, met haar sierlijk gebeeldhouwde fontein, en de houten balkons en de oeroude straatjes zijn een prachtig excuus om het strand voor een paar uur te verlaten.

Voordat je de Vegueta verlaat kun je nog een bezoek brengen aan het Teatro Guiniguada of wat slenteren over de markt, die al sinds 1854 bestaat.

De stad ontstond op een flank van een steile bergkloof, de Barranco de Guiniguada, en werd later op de tegenoverliggende helling uitgebreid met de wijk Triana, waar van oorsprong handel en visserij werd bedreven. Hier kun je door de calle Triana (de straat waarnaar de wijk is genoemd) slenteren langs gebouwen van groot historisch en artistiek belang. In het San Telmo-park staan twee modernistische paviljoens, waarvan er een als muziekkapel wordt gebruikt, en een kleine kapel.

Het op Italiaanse leest geschoeide Teatro Pérez Galdós is een van de meest markante gebouwen in de stad. Ontmoetingsplaatsen in de Triana-wijk zijn de Plaza Hurtado de Mendoza en de Plaza de Cairasco, waar twee opmerkelijke gebouwen staan: hotel Madrid en het literair cabinet, beide gebouwd in neoklassieke stijl met modernistische elementen.

Op ditzelfde plein kun je neerstrijken op een van de vele terrassen en genieten van de ontspannen sfeer. Een ander interessant voorbeeld van de architectuur van Las Palmas de Gran Canaria is het Edificio Quegles, dat in 1900 in de Triana-wijk werd gebouwd. Ten slotte staat hier het geboortehuis van de negentiende-eeuwse schrijver Galdós (Casa Museo de Pérez Galdós), dat onderdak biedt aan een archief voor biografisch en literair onderzoek.

Midden in de stad ligt, vlak bij het strand van Las Alcaravaneras, het Doramas-park. In de pas gerestaureerde tuinen van dit park staan inheemse bloemen en planten. In het park ligt ook het Pueblo Canario, een openluchtmuseum met traditionele Canarische architectuur, en het Museo Néstor, een museum dat is gewijd aan de modernist Nestor Fernández de la Torre, een van de belangrijkste schilders van de Canarische Eilanden. Ten slotte is daar nog hotel Santa Catalina, een gebouw in koloniale stijl uit 1890.

Tegenover hotel Santa Catalina ligt langs de Avenida Marítima de grootste jachthaven van de Canarische Eilanden. Hier start een van de bekendste Europese oceaanraces, de Atlantic Rally for Cruisers (ARC) van Gran Canaria naar Santa Lucía in de Caribische Zee.

Vlak bij de haven ligt ook een van de beroemdste stadsparken: het Santa Catalina-park, waar altijd leven is. Aan dit park liggen het wetenschapsmuseum (Museo de la Ciencia) en het Edificio Miller, een gebouw voor culturele activiteiten. Het park is bovendien het drukke middelpunt van het carnaval en van het dans- en theaterfestival dat hier elke zomer wordt gehouden.

Aan het zuidelijke einde van het strand van Las Canteras ligt het Auditorio Alfredo Kraus, de concertzaal waar belangrijke muziekuitvoeringen en internationale congressen plaatsvinden. (zie onze NVC club Concertbezoek)

In de woonwijk Tafira kun je de architectuur van het eiland en het prachtige landschap bewonderen. Hier bevindt zich ook de botanische tuin Viera y Clavijo met exemplaren van de meest kenmerkende inheemse soorten van de Canarische Eilanden.

Columbus-House.jpg

Vegueta

Een wandeling door de oude binnenstad (de wijk Vegueta) is een reis terug in de tijd naar roerige hoofdstukken uit de geschiedenis van de stad. De kapel van San Antonio Abad, de Plaza Santa Ana met de consistoriehuizen, het bisschoppelijk paleis, het gouvernementshuis (Casa Regental) en de Santa Ana-kathedraal zijn maar enkele voorbeelden van de vele sporen die vijf eeuwen historie hier hebben achtergelaten. In de Vegueta vinden we verschillende musea, zoals het Casa de Colón, dat de reis van Columbus naar Amerika en zijn verblijf in de stad uitvoerig belicht, en het Museo Canario, met zijn enorme collectie gebruiksvoorwerpen van de eerste bewoners van Gran Canaria. Meer geschiedenis vinden we in het museum voor religieuze kunst, het Museo de Arte Sacro. En wie een contrast zoekt met de sfeer van de wijk, vindt in het Centro Atlántico de Arte Moderno de meest avant-gardistische, belangwekkende werken van het artistieke panorama dat Spanje te bieden heeft.

De traditionele architectuur, de met planten gevulde patio's achter de huizen, de autovrije pleinen zoals de Plaza del Pilar Nuevo, de Plaza Santo Domingo, de Plaza del Espíritu Santo, met haar sierlijk gebeeldhouwde fontein, en de houten balkons en de oeroude straatjes zijn een prachtig excuus om het strand voor een paar uur te verlaten. Voordat je de Vegueta verlaat kun je nog een bezoek brengen aan het Teatro Guiniguada;of wat slenteren over de markt, die al sinds 1854 bestaat.

Winkelen.jpg

Winkelen

Las Palmas de Gran Canaria telt 4 grote winkelcentra: Las Arenas, la Ballena, 7 Palmas en El Muelle. Verder zijn er bij de calle Triana en de avenida de José Mesa y López veel winkels en uitgaansgelegenheden met een ruime keuze aan producten in alle prijsklassen. Rondom het Santa Catalina-park vind je vooral kleinere winkels die zijn gespecialiseerd in beeld en geluid. Wie traditionele streekproducten wil kopen, kan het best terecht in een van de 4 markten in de wijken Vegueta, Puerto, Alcaravaneras en Altavista. Voor ambachtelijke producten kun je naar de markt gaan die elke zondag wordt gehouden in Vegueta, in het Pueblo Canario of in de winkel van de FEDAC in de wijk Triana. Een andere optie is de antiekmarkt die elke eerste zondag van de maand in het Santa Catalina-park wordt gehouden.

Video Las Palmas de Gran Canaria

Video Vegueta Las Palmas

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!