We zijn weer samen met Joyce Avé richting Playa de Tufia gereden en als eerste stop zijn we naar Las Salinas de Tenefé gegaan. Las Salinas de Tenefé ligt aan de zuidoostkust van het eiland Gran Canaria, in de gemeente Santa Lucía de Tirajana. Het gebied staat bekend als Punta de Tenefé. Deze Salinas de Tenefé bezitten een perceel aan de kust, met een bruikbare oppervlakte van ongeveer 20.000 vierkante meter. Het werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, met als hoofddoel de verkoop van zout aan de vissersboten die aan de kust van de Canarische-Sahara visgronden visten en om in de consumptie van het eiland te voorzien. Oorspronkelijk hadden deze zoutpannen drie windmolens die het water naar het boven pompten. Vanwege deze windmolens stonden de zoutvlakten bekend als de "Salinas de los Tres Molinos". Deze zoutvlakten werden op 26 april 2005 uitgeroepen tot Gebied van Cultureel Belang, met de categorie Etnologische Site. Vlakbij is het Tenefé Salt Flats Interpretation Centre, een traditioneel gebouw dat tegelijkertijd werd gebruikt als huisvesting voor de mensen die de zoutmijnen exploiteerden en als pakhuis.
Na wat zout in de winkel gekocht te heb zijn wij doorgereden naar Pozo Izquierdo, in de volksmond vaak afgekort tot Pozo, is een plaats in de gemeente Santa Lucia de Tirajana, aan de oostkust van het eiland Gran Canaria in Spanje. Het strand van Pozo, El Arenal, is vooral bekend als een ideale plek voor het windsurfen. Regelmatig vinden er wedstrijden en wereldkampioenschappen van de PWA plaats. Een aantal professionele windsurfers zoals Daida en Iballa Ruano Moreno, ook wel de Moreno Twins, zijn er opgegroeid. Veel andere bekende windsurfers wonen op het eiland of trainen er regelmatig, zoals Philip Köster, Björn Dunkerbeck en zijn zoon Liam Dunckerbeck, Sarah-Quita Offringa, Victor Fernandez Lopez, Alexia Kiefer Quintana en haar broer Carlos Kiefer Quintana.
De meest dominante windrichting is de noordoostpassaat en staat links aanlandig in de baai van Pozo. In de winter is de wind gematigder en komt hij meer uit het oosten. De golven zijn in die periode hoger en er wordt dan ook vaker aan golfsurfen of bodyboarden gedaan.
Na hier een kopje koffie gedronken te hebben zijn we weer verder gegaan richting Playa de Arinaga. Arinaga ligt aan de oostkust, ongeveer halverwege tussen Maspalomas en de luchthaven. Het strand heeft dezelfde naam als de stad, ongeveer 3 kilometer lang met de zoutpannen in het zuiden en een oude kalkfabriek/museum in het noorden. Naast het hoofdstrand (zand bij eb maar kiezelstenen bij vloed) zijn er een paar kleinere baaien en ook een groot, natuurlijk zwembad. Als je de stad nadert, zie je een groot windmolenpark en tientallen windturbines, waarvan de grootste recht tegenover het strand van Arinaga staat. Er is een promenade van het uiterste zuiden naar het noorden van de stad met verschillende restaurants en bars.
Als je in een van de restaurants gaat eten, bestel dan een visschotel! Dit is echt een vissersplaatsje met elke dag verse vangsten.
Tufia is niet erg druk en niet erg toeristisch, dus het is raadzaam dat u alles meeneemt wat u nodig heeft voor de uren die u daar gaat doorbrengen; met andere woorden, water en voedsel. Er zijn geen winkels in Tufia. Misschien is deze plek die niet in veel reisgidsen over Gran Canaria voorkomt als een van de belangrijkste van het eiland vanwege het gebrek aan kennis over de plek is dit strand één van de must-bezoeken in uw vakantie op Gran Canaria.
Wij danken Joyce Avé voor deze bijzondere en mooie dagtrip naar Playa de Tufia.
Heleen en Colin Steenbergen
© Copyright 2023 - Nederlandstalige Vereniging Gran Canaria