kop-guayadeque.jpg

Onze dagtrip naar Barranco de Guayadeque

Begin februari zijn wij samen met Joyce Avé, die al jaren op het eiland woont en hier ook als gids heeft gewerkt, richting Agüimes gereden en als eerste stop gezellig door Agüimes gelopen. In het historische centrum van Agüimes staat de kerk van San Sebastián, een grote, kathedraalachtige kerk met een neoclassicistische gevel. Deze gevel is een van de mooiste voorbeelden van deze bouwstijl op de Canarische eilanden. In 1981 werd de kerk dan ook erkend als nationaal historisch monument. In het centrum kwamen we ook een oud hotel tegen. Het hotel 'Casa de los Camellos' is meer dan 300 jaar oud en is ooit eigendom geweest van een aristocratische familie. In de buurt hiervan, op de Plaza de San Antón, vindt u het Centro de Interpretación de Agüimes, waar alle informatie over de architectonische, kunsthistorische en geschiedkundige kenmerken van het oude centrum is te vinden.

Na een heerlijk kopje koffie met cake zijn we weer verder gegaan met onze dagtrip richting Barranco de Guayadeque.

De Barranco de Guayadeque is gelegen tussen de steden Agüimes en Ingenio. De imposante Barranco de Guayadeque is een vallei met diepe ravijnen. Het heeft een lengte van twintig kilometer en is benoemd tot natuurmonument. Hiernaast is de vallei ook van groot cultureel belang vanwege archeologische vindingen die nog regelmatig worden gedaan. Een deel van de vondsten ligt in het Canarisch Archeologisch Museum in Las Palmas.

Guayadeque betekent ‘Plaats van het stromende water’. Het verwijst naar een rivier in de diepte van de barranco. De Barranco de Guayadeque dankt zijn naam aan dit water, waar door de landbouw en nabijgelegen steden gretig gebruik van is gemaakt.

Door de grote verschillen in hoogten en temperaturen leeft in de Barranco de Guayadeque een zeer diverse flora en fauna. Wij vonden het overweldigend groen en dichtbegroeid met vele soorten planten en bomen, als amandelbomen, cactussen, palmen en agaven. Hoger in de vallei groeien dennenbomen en er zijn zelfs kleine gebieden waar wilde olijfbomen groeien.

In de rotswanden van de Barranco de Guayadeque ligt Cuevas Bermejas. De inwoners van dit dorp wonen in de authentieke grotwoningen die in de pre-Spaanse tijd zijn uitgehakt. De grotverblijven zijn soms van alle gemakken voorzien terwijl andere dienen als onderkomen voor de geiten. Deze dorpelingen treden hiermee in de voetsporen van hun voorouders, die ook geitenhoeders waren. Ingangen van grotten die u in een andere deel van de rotsen ziet hebben gediend als begraaf- en opslagplaats van de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen.

Wij zijn wat verder naar boven door gereden en bij Casas Rurales De Guayadeque gestopt en hier zijn ook wat restaurantjes. Wij zijn daar alleen uitgestapt om de omgeving te bekijken. Volg te voet het pad naar boven en uw inspanningen worden beloond. Wat een mooi uitzicht tot aan de kust aan toe zelfs, en wat een fantastische beleving. Het is beter om de weekenden en de feestdagen te mijden, het is namelijk zeer druk op deze dagen en parkeren en keren is een ware opgave.

Na de wandeling zijn we weer in de auto gestapt en zijn we iets lager bij een van de restaurants gestopt. Wij wilden genieten van de Canarische gerechten en de abocado-wijn proeven, wij zijn bij Restaurante El Centro in Barranco de Guayadeque gaan eten. Een van de meest typische restaurants gebouwd in een Canarische grot. We hebben tapas besteld met onder andere een Tomaten salade, Gamba’s al Ajillo, Papas con Mojo, Geitenkaas en een Abocado-wijn.

El vino abocado de Guayadeque

Wat is abocado-wijn? Het is een blend van rode wijn met zoete muskaatwijn die alleen restauranthouders kennen. Durf deze unieke mix van wijnen te proberen, gemaakt door de makers in Guayadeque.

Wij danken Joyce Avé voor deze bijzondere en mooie dagtrip naar Barranco de Guayadeque.

Heleen en Colin Steenbergen