foto-voorblad.jpg

NVGC Clubnieuws

Maart 2023 - jaargang 50 nummer 385

Van de voorzitter‍

Tip: Klik hierboven op 'Lees de nieuwsbrief op de website'. Dan weet u zeker dat u alles leest.

Noteert u zondag 19 november (van 18.00 tot 22.00 uur) in uw agenda! We gaan dan ons 50 jarig jubileum vieren. Het wordt niet zo groots als 5 jaar geleden met het Poema del Mar of 25 jaar geleden met de klok. Maar het wordt vast een leuk feest. U hoort er weldra meer van.

De wereld om ons heen verandert snel. Alles wordt in rap tempo duurder en dat merken wij. Bustochten, lunches, dinners, drankjes, alles stijgt en snel. Dat heeft consequenties voor wat wij u kunnen aanbieden. Maar dat merkt u natuurlijk al lang.

Ik heb mij de afgelopen tijd verdiept in ons verleden. Het is hartverwarmend om te lezen hoeveel mensen zich hebben ingespannen voor onze vereniging. Dat heeft ze altijd veel tijd en moeite gekost, maar het leek alsof geen moeite ze teveel was voor een leuk feest of leuke reis. Ik vrees dat die tijd ook voorbij is.

Toch eindig ik positief. Op het eiland is onder de Nederlanders veel enthousiasme, veel gezelligheid. Dat is genieten.

Ik wens u veel leesplezier.

scheidingslijn-klein.jpg

Dinsdag 7 maart hebben we tijdens de koffie ochtend een optreden van Fetze en zijn band.

scheidingslijn-klein.jpg
andre-bar.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
cafe-bolle-jan-gc.jpg

‍Einde Seizoens Borrel

De clubs vieren het einde van het seizoen op hun manier maar als vereniging gaan we even gezellig samenkomen bij Bolle Jan in de Cita. Dat doen we op vrijdag 17 maart van 16.00 tot 18.30 uur. Gezellig even borrelen met hapjes. De traditionele vrijdagmiddagborrel bij Pink Lady wordt dus vervangen door deze immens gezellige bijeenkomst bij Bolle Jan.

Wel vragen we een eigen bijdrage per persoon van € 5,00. We hopen dat het weer een gezellige bijeenkomst wordt. Wat mij betreft hoeft u zich niet op te geven. We weten nu wel hoeveel mensen er ongeveer komen. Tot dan!

Rob Zoet

scheidingslijn-klein.jpg
roca-small.jpg
scheidingslijn-klein.jpg

‍Evenementen volgend seizoen

Wij geven u vast de data van evenementen die wij willen vastleggen voor volgend seizoen, alles wel onder voorbehoud hoor:

  • Dinsdag 3 oktober 2023 - Leidens ontzet 
  • Woensdag 1 november - Vrijwilligers bijeenkomst 
  • Zondag 19 november - 50 jarig jubileumfeest 
  • Zondag 7 januari 2024 - Algemene Leden Vergadering 
  • Zondag 7 januari 2024 - Nieuwjaarsreceptie 
  • Donderdag 29 februari 2024 - Dagtrip 
  •  Vrijdag 15 maart 2024 - Eindeseizoensborrel

scheidingslijn-klein.jpg

Vrijwilligersbijeenkomst

Oproep: We gaan woensdag 1 november voor het eerst een vrijwilligers-bijeenkomst houden. De vertegenwoordigers van de clubs en het bestuur gaan dan samen koffie met gebak nuttigen en eens met elkaar praten over wat ons bezig houdt. Dit lijkt het huidige bestuur nuttig en staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en nu gaan we het gewoon doen.

Ik verwacht van elke club minimaal 1 vertegenwoordiger maar alle vrijwilligers zijn welkom. Plaats van handeling gaan we nog doorspelen!

scheidingslijn-klein.jpg
clinicageo.jpg

De Nederlandstalige tandarts

scheidingslijn-klein.jpg
borrel-uurtje.jpg

‍Borrelen en meer

En zo werd het 17 februari en kwamen er wel 35 mensen op de borrel af. De kring wordt steeds groter en diverser. Voor het eerst was er een nieuw lid uit Las Palmas, Jan, een jongeman die vrouw Adriana en zoon Fedde van 4 mee nam.
Zij wonen dus in Las Palmas en zoeken natuurlijk gezelligheid en aansluiting.

Het toeval wil dat een ouder lid, ook uit Las Palmas ook al heeft gevraagd of er activiteiten zoals een koffie-ochtend in Las Palmas gehouden kunnen worden. Toch wel vreemd dat onze vereniging, die haar wortels heeft in Las Palmas, daar niets meer doet. Jammer. Op zich staan we natuurlijk open voor activiteiten in Las Palmas, maar er moet wel iemand uit Las Palmas komen die die kar gaat trekken.

Een planning is er ook al: we zouden dinsdagochtend 7 november koffie kunnen gaan drinken in Las Palmas. We moeten maar even kijken of iemand zich meldt.

Er waren ook nog Nederlanders uit Frankrijk die overwegen in ons zuiden een overwintering te zoeken en eens wilden kijken wat onze club te bieden heeft. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd. Een heerlijke middag dus met veel verschillende mensen en dat maakt het juist zo leuk

Na afloop zijn de 11 geksten onder ons naar Patio Canario getogen alwaar uit volle borst met de muziek werd meegezongen. Met name Alice, who the **** is Alice, werd massaal en uit volle borst ingezet en kreeg bijval uit de hele zaal. Gedanst werd er ook en onze Janny had sjans van zowaar wel 2 obers. Het moet niet gekker worden. Ron vertelde me dat hij nog nooit zo'n gezellige avond had meegemaakt. Maar hij heeft helaas de nieuwjaarsborrel gemist en dat was wat mij betreft het hoogtepunt van dit seizoen.

Zo kijk ik even terug en constateer dat het in dit seizoen na de corona weer erg gezellig is.

scheidingslijn-klein.jpg
rob-avertentie-tauro.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
dunas_maspalomas.jpg

Woont u hier?

Wij vragen ons af of de mensen die (min of meer) permanent op Gran Canaria zijn, behoefte hebben om dat in de ledenlijst kenbaar te maken. Op die manier kunnen die leden elkaar in de zomer herkennen en opzoeken. Vindt u dat een goed idee? Laat het ons weten.

scheidingslijn-klein.jpg
westfalia.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
global-bussen.jpg

Dagtrip 2023

De dagtrip was een enthousiast gebeuren. De mensen waren heel erg gezellig en Monique en ik hebben er van genoten. Mijn dank naar Monique is groot. Zij wordt maar opgezadeld met mijn wensen en wordt dan ook nog met de uitvoering belast. Zij is steun en toeverlaat voor u en voor mij.

Maar terug naar de dagtrip: super gezellig met een nogal stekelig cactuspark. Het was voor mij de eerste keer en ik vond het heel bijzonder dit te mogen bezoeken. Vervolgens gingen we onderweg van La Aldea naar Agaete waarbij we halverwege de weg langs de kust moesten vervolgen. Onderweg kwamen we overal tunnelgaten en werkzaamheden tegen. Boeiend om te zien dat er ogenschijnlijk zomaar ergens in een berg gaten zitten die later verbonden worden middels nog te bouwen viaducten. Het moeten toch knappe koppen zijn die dat bedenken.

Ook de kunsten van de chauffeur om een grote bus rustig en nauwkeurig over die bochtige weg met natuurlijk ander verkeer te sturen werden bewonderd en regelmatig kreeg de chauffeur een applaus.

Enfin, aangekomen in de vallei van Agaete vielen 2 dingen vooral op: De steilheid en hoe groen alles was. Zo mooi hier en zo rustig dat je er stil van werd. Prachtig. Daar moet ik nog een keer heen hoor.

De lunch was een feestje. Met 91 deelnemers en 2 chauffeurs is het natuurlijk geen sinecure maar Casa Romantica was uitstekend toegerust en voorbereid en het eten en de bediening waren prima. De wijn werd ruimhartig geschonken!

De Bodega La Laja was boeiend en hier ontvingen wij onze enige regenbui, gelukkig konden we daar prima schuilen. Het verbouwen van wijn en koffie werd uitgelegd en we genoten van de hapjes en drankjes. De wijntjes werden gekeurd en besproken en het was vooral gezellig. Mijn dank naar alle deelnemers voor de gezellige dag is groot.

Rob Zoet.

scheidingslijn-klein.jpg
logo-2.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
casa-antonio.jpg

Evaluatie Casa Antonio

Wij hebben de ALV gehouden in Casa Antonio en dat was niet op alle vlakken naar wens. Op grond van onze bevindingen hebben wij gesproken met Alexis en hem verteld wat er beter kan.

Daarbij hebben wij een lijst met verbeteringen neergelegd zoals: witte lakens op de tafels, echt bestek en echte borden en natuurlijk stoelen voor iedereen. Ook zullen wij niet meer kiezen voor een BBQ omdat dat nu eenmaal altijd onderhevig is aan discussie. Te gaar, te zwart, te rauw van binnen en ga zo maar door.

Daarna hebben wij nog een bezoek gebracht aan een Flamenco-avond in Casa Antonio en geconstateerd dat het eten ook prima kan zijn, de bediening gezellig en goed, en de show leuk.

Op grond van dit al hebben wij er vertrouwen in dat Casa Antonio voor ons een prima lokatie is voor sommige toekomstige activiteiten. Het is dichtbij en veel mensen kunnen er lopend of met de taxi heen. Wij hopen op een prettige samenwerking met Alexis!

Rob Zoet.

scheidingslijn-klein.jpg
Cafe-bolle-jan.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Concertbezoek.jpg

Cultuur

Cultuur, natuur, het buitenleven... Het zijn een paar van mijn passies en op Gran Canaria komt het voor mij allemaal samen. Mijn naam is Jules Luisman en ik woon in het noorden van dit geweldige eiland.

Al jarenlang zijn mijn partner en ik gefascineerd door de Canarische eilanden, mede vanwege de prachtige natuur. In onze vrije tijd wandelen we veel en gaan we graag naar zee of trekken we de bergen in.

Zelf ben ik werkzaam als pianist en pianocoach. Sinds een aantal jaren geef ik regelmatig klassieke concerten op de Canarische eilanden. Daarnaast richt ik mij op online pianocoaching. Op www.julesluisman.com kun je meer over mij en mijn cursusaanbod lezen.

Voor de NVGC ga ik met veel plezier een maandelijkse bijdrage leveren voor de cultuurpagina. Zo zal er maandelijks een actueel overzicht komen van de leukste culturele voorstellingen op Gran Canaria.

Heb je zin in een avondje uit maar twijfel je waar naar toe te gaan? Houd dan de cultuurpagina in de gaten en lees de laatste tips op het gebied van muziek, theater, dans, musea en festivals.

Jules Luisman

scheidingslijn-klein.jpg
HK_ASOCIACION HOLANDESA_900X505.png
scheidingslijn-klein.jpg
Ledenadministratie.jpg

In de afgelopen maand zijn de volgende mutaties verwerkt:

Aanmeldingen:

Acl van der Brug
Jaap Schenk
Philomène Schenk
Eric Rasschaert
Karine Everaert
Patrick Voet
Rita Verhoeven
Jan Kouwenhoven
Tamara Aagten
Margol Romuald
Diab Saadalla
Martine Quartier
Werner Kostka

Opzeggingen:

Mieke van der Loo
Jan Donkers
H. Scholtes H.
Dirk van Raalte
Henk Hobbelen
Corry Hobbelen

scheidingslijn-klein.jpg
noroads-nieuw.jpg
scheidingslijn-klein.jpg

Agenda maart 2023

maart-2023-1.jpg
maart-2023-2.jpg
maart-2023-3.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Stefans_ garage.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Bergwandelen-kopfoto.jpg

‍Einde Bergwandelseizoen 2022-2023

Het bergwandelseizoen zit er weer bijna op, nog twee mooie wandelingen in maart. Het was weer een fijn seizoen, met veel mooie wandelingen met prachtige uitzichten en altijd tevreden deelnemers.

Ik heb besloten om dit seizoen nog af te maken en dan te stoppen met het organiseren van deze bergwandelingen. Ik heb het nu twaalf jaar gedaan, het is mooi geweest, ik wil nog wel meelopen, maar niet meer de wandelingen organiseren.

Het bergwandelen is een van de oudste activiteiten van de NVGC en het zou jammer zijn, als dit niet meer voortgezet wordt, daarom de dringende oproep, wie wil de wandelingen het volgend seizoen gaan organiseren ?

Liefst een aantal mensen, om de werkzaamheden te verdelen en de continuïteit te verzekeren. Interesse, neem dan contact met mij op, kan ik nog een en ander uitleggen.

Ton Goossens tel 0031 61385 73 67.

scheidingslijn-klein.jpg
buzz-alarm-2.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
berg-2.jpg

Bergwandelen

Donderdag 09 maart

Van Cruz de Tejeda naar Artenara **‍

Wandeling begint in Cruz de Tejeda bij de Parador. We beginnen met een pittige klim, waarbij we ca 200 stijgen naar 1750 meter, daarna worden we beloond met prachtige uitzichten richting Tejeda. De wandeling gaat nu geleidelijk dalen naar 1250 meter en steeds kunnen we genieten van prachtige uitzichten. Voor Artenara komen we ook langs een kapel, La Cuevita de la Virgen, die in de rotsen is uitgehouwen en genoemd is naar de beschermheilige van de wielrenners, binnen zie je een handtekening van Miguel Indurain, de vijfvoudige winnaar van de Tour de France. Wandeling is 7,5 km en duurt ca 3 uur.

Donderdag 23 maart

De Tajinast route **

Dit is de laatste wandeling van het seizoen.

Het klimaat van Gran Canaria staat bekend om zijn eeuwig durende lente en begin maart is hier het voorjaar al op zijn allermooist met een ware bloemenzee van witte en blauwe bloemen, waar we deze hele wandeling van kunnen genieten. De tajinaste, waarnaar deze wandeling is genoemd, heet in het nederlands slangenkruid en komt alleen voor in vulkanische gebieden op zo´n 1000 meter hoogte. De bus brengt ons via Telde voorbij de krater van Los Marteles. We lopen nu door een bosgebied naar de krater Los Marteles en beginnen dan aan de route naar El Rincon, waar de Tajinaste uitbundig bloeien. De wandeling gaat van 1800m naar 800m. De wandeling duurt tussen 3,5 en 4 uur en is 8,2 km lang.

scheidingslijn-klein.jpg
De-lantaarn-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Vlakwandeling.png

Vlakwandelen

Donderdag 2 maart

Start 9.00 uur in Calle Holanda!

We gaan met de bus naar Las Palmas. We vertrekken om 9.00 uur vanaf Calle Holanda waar de bus goed kan komen en iedereen die met de auto komt goed kan parkeren. We wandelen vanaf Plaza de Santa Catalina naar de Mirador Norte de Las Coloradas. Vandaar terug over Las Canteras naar het restaurant waar we de lunch gaan gebruiken. De weg voert over de boulevard maar ook over zand en keien, dus zorg voor goed schoeisel. De vereniging heeft een bijdrage gedaan voor (een deel) van de kosten voor de bus. De kosten zijn €35,00 voor de bus, de koffie, de lunch en de drankjes bij de lunch. Drankjes tussendoor zijn voor eigen rekening. Er kunnen maximaal 50 mensen mee en onze vaste vlakwandelaars hebben voorrang.

Donderdag 16 maart

Start 10.30 uur vanaf de markt in Arguineguín

We beginnen deze laatste wandeling van het seizoen op de markt in Arguineguín, wandelen langs de boulevard naar Anfi waar we koffie of iets anders drinken. Van daaruit lopen we over de berg naar Puerto Rico naar het Chinees Buffet/Wok restaurant boven in het winkelcentrum waar we, voor wie dat willen de lunch gaan gebruiken. De weg voert over de boulevard maar ook over zand en keien, dus zorg voor goed schoeisel.

scheidingslijn-klein.jpg

Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op-en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.

scheidingslijn-klein.jpg
Nieuwsbrief-sluit-foto.jpg
Vlaggen-1.jpg

Nederlandstalige Vereniging Gran Canaria

Asociación Neerlandesa Canaria

Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés