foto-voorblad.jpg

NVGC Clubnieuws

februari 2023 - jaargang 50 nummer 384

Van de voorzitter‍

Normaal gesproken besteed ik geen aandacht aan mensen die overlijden, maar er zijn altijd uitzonderingen. Arie Wezeman stierf hoogst onverwacht tijdens de koffie-ochtend en de ontsteltenis was groot. Ik was er zelf niet bij maar mag wel zeggen dat Debbie en Bjorn, hoe moeilijk dit ook is, enorm hun best hebben gedaan Arie nog te redden en te helpen waar dat kon. Het heeft niet mogen baten. En zeer kort geleden overkwam ook Rieneke Lindeman een hartstilstand hier op GC waardoor zij overleed. Groot leed in de club. De tennisclub heeft in beide gevallen een condoleance laten rondgaan, zoals ook bij Bram Verhey. Dat is in dank aanvaard.

De nieuwjaarsreceptie was een groot succes, al zeg ik het zelf. Alles zat mee: De Lantaarn heeft het perfect voor elkaar met de locatie en de heerlijke hapjes, de muziek was top en de leden wilden volop dansen. Niet alle 100 hoor, maar echt wel veel. Een groot feest en zeker voor herhaling vatbaar. Schrijft u 7 januari 2024 maar vast op.

Begin februari is de 'dagtrip' en ik ben benieuwd. Het is de eerste die dit bestuur organiseert en de spanning stijgt ten top. Bijna 100 mensen hebben ingeschreven en er is nog ruimte. Alles is geregeld en ik hoop op een gezellige dag. We doen ons best!

Ondertussen zijn Monique en ik ook druk met het zoeken naar een plek voor het 'grote feest'. Dat is toch een stuk moeilijker dan gedacht, maar we zijn nog niet klaar. Vrijdag gaan we weer een onderzoekje doen. Zorg er in elke geval voor dat u begin november op het eiland bent. Ik hoop dat ik u nieuwsgierig maak. Wordt vervolgd.

Ik wens u veel leesplezier.

Rob Zoet.

scheidingslijn-klein.jpg
andre-bar.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
nieuwjaar2023.jpg

Ooggetuigenverslag van de Nieuwjaarsreceptie

Al vroeg in het Nieuwe Jaar was het zo ver. Op uitnodiging van het bestuur werden op zondag 8 januari 2023 om 15.30 de leden verwacht in bar De Lantaarn in C.C. Gran Chaparral voor een borrel en diverse hapjes om een toost uit te brengen op het nieuwe jaar.

We werden bij aankomst door de voorzitter Rob Zoet en zijn partner Monique welkom geheten en door de gastheren Toni en Bart van de Lantaarn direct vergast op een kir, waarna voor de meesten nog vele drankjes volgden in combinatie met de geserveerde tapas, gevulde eitjes en vele andere lekkere hapjes.

scheidingslijn-klein.jpg
ROCA holandes-500.jpg
scheidingslijn-klein.jpg

Ledenlijst

Wij willen de leden er nogmaals op wijzen dat de NVGC ledenlijst niet mag worden gebruikt om leden ongevraagd emails te sturen waarin u iets aanbiedt of anderszins berichten stuurt die leden onwelgevallig zijn. Dat is logisch maar we vermelden het toch nog maar eens.

U mag de NVGC ledenlijst wel gebruiken om mensen te zoeken waarmee u bijvoorbeeld een afspraak wilt maken of om samen een van de NVGC club activiteiten te bezoeken of een interesse wilt delen.

scheidingslijn-klein.jpg
clinicageo.jpg

De Nederlandstalige tandarts

scheidingslijn-klein.jpg
global-bussen.jpg

Dagtrip/Bustocht 7 februari 2023

Ik heb sommige leden beloofd dat er nog een e-mail komt, maar ik doe het liever even via dit Clubnieuws omdat het makkelijker is.
We hebben nu 100 inschrijvingen. Loting gaat bepalen wie er mee mag. Nee hoor, grapje. Er is nog beperkt plek dus u kunt zich nog inschrijven.

U kunt nog afzeggen! Geen probleem.

Vertrek dinsdag 7 februari om 09.00 uur Calle Holanda in Playa. Op het kaartje hieronder is het aangegeven. Het ligt achter Barbacan (linksom lopen). Probeert u er 08.45 te zijn want we zijn met veel mensen. De betaling doen we ergens in het cactuspark waar Monique of ik aan een tafeltje zal plaatsnemen. Probeert u € 30 (niet leden € 45) gepast te betalen.

Verder vraag ik om flexibiliteit en geduld. Met 100 mensen koffie drinken en lunchen e.d. is natuurlijk een uitdaging. De mensen die ons bedienen doen hun best maar allemaal tegelijk dat gaat niet. We lunchen om ongeveer 1 uur, maar beoordeelt u zelf of u halverwege de ochtend nog iets wilt eten, een notenreep of banaan of zo, en neem dat mee. U komt hopelijk om 18.15 uur weer terug op hetzelfde punt. Als u op de ochtend van vertrek toch niet mee kan meldt u zich dan even af.

Monique Hoogenhuizen:
+31.638.710.423 of +34.607.311.325
Rob Zoet:
+31.617.000.611 of +34.641.704.235

bus-tocht.jpg
scheidingslijn-klein.jpg

Carnaval Maspalomas maart 2023

Het internationale carnaval van Maspalomas wordt gehouden van 9 tot 19 maart. De optocht zal zijn op 18 maart vanaf 17.00 uur.

scheidingslijn-klein.jpg

Rotonde Lorenzo Ortego Valenzuela

De rotonde voor Vital Suites op de kruizing van Avenida de Gran Canaria en Avenida de Bonn wordt vernoemd naar Lorenzo Ortego Valenzuela.
Lorenzo Ortego was een ambassadeur geworden voor Gran Canaria en in het bijzonder voor het imago van Maspalomas Costa Canaria. Hij was directeur van het 'Vital Suites Hotel'-complex en zijn plotselinge en onverwachte dood, enkele maanden geleden veroorzaakte een diepe schok. De nieuwe naam van de rotonde is een eerbetoon.

scheidingslijn-klein.jpg

Challenge Mogan

De beroemde Challenge Mogan wordt weer gehouden en in 2023 is dat op 22 april. Op die dag zijn grote delen van de GC500 vanaf Balitos afgesloten. Dit betekent dat ook mensen in Puerto Rico, Tauro en Taurito rekening moeten houden met enig overlast cq wat beperkingen. Maar mooi is het zeker en superleuk te volgen.

scheidingslijn-klein.jpg

Transgrancanaria

De Transgrancanaria wordt dit jaar gehouden van 22 tot 26 februari. Op alle dagen vinden runs plaats.

scheidingslijn-klein.jpg
rob-avertentie-tauro.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
cc-kasbah.jpg

Kasbah herbouwd

Er zijn plannen om de Kasbah geheel te slopen en nieuw te bouwen. Het winkelcentrum Kasbah staat niet meer goed bekend. De gebouwen zijn in verval en de wijk staat bekend als onveilig. Volgens de voorzitter van de vereniging van eigenaren Javier Alonso zijn de onderhandelingen ver gevorderd. Er is een investering mee gemoeid van rond de 20 miljoen Euro.

De Kasbah dateert uit de 60-er jaren van de vorige eeuw. Al in 2014 werd een grootscheepse renovatie aangekondigd maar helaas is het daar nooit van gekomen. De eigendom is versnipperd en dat maakt het extra moeilijk alles en iedereen op een lijn te krijgen. Laten we hopen dat dit nu wel door gaat. Er zal in ieder geval iets moeten gebeuren want de gemeente dreigt met sluiting en iedereen realiseert zich dat dit zo niet lang meer kan.

En in Puerto Rico laten de Mogan Mall en de renovatie van het oude centrum zien dat dit een enorme stimulans betekent.

scheidingslijn-klein.jpg
nieuwjaar-tennis.jpg

Tennis en viering nieuwjaar

Zaterdag 6 januari was er weer tennis zoals elke week maar nu na afloop hoefde niemand naar de bar te rennen om als eerste een drankje te bemachtigen. Voor iedereen was er een glas cava met een oliebol om het nieuwe jaar te vieren. De oliebollen waren gemaakt door Ton ten Berge en natuurlijk met hulp van zijn vrouw Marian. Hartelijk dank daarvoor!

Ook hebben wij even stil gestaan bij het plotseling overlijden van Arie Wezeman en Rieneke Lindeman. Wij allen wensen Anneke en Joop heel veel sterkte en kracht toe in deze periode.

De opkomst was weer geweldig en je kan merken dat iedereen geniet van het tennis en van elkaar. Soms heb je een partij die niet naar je zin is maar probeer daar dan maar te oefenen met een slag die je niet goed beheerst en de partij erop kan je dan weer beter partij geven aan iemand die zich dan weer aan jou irriteert. Ik verheug mij iedere week weer op de tennis middag en deel iedere week met plezier iedereen in!

Monique Hoogenhuizen

scheidingslijn-klein.jpg
westfalia.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
expositie-telde.jpg

Expositie Telde

Het Casa-Museo León y Castillo houdt een expositie. Het gaat volgens mij om schilderijen van Maria Castro. Zij is professor, schilder en dichter, dus het is niet onmogelijk dat er ook gedichten zijn.

De expositie heet: PAISAJES DEL SUR DE GRAN CANARIA. De opeining is 26 januari en de expositie blijft tot 19 maart te bezichtigen.

De toegang is gratis en de openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Casa-Museo León y Castillo
León y Castillo, 43-45
35200.Telde. Gran Canaria
Tel. 928 691 377

scheidingslijn-klein.jpg
vlak-wandelen-3-12-2022-1.jpg

Vlakwandeling naar Faro2

Na een aantal bergwandelingen heb ik uiteindelijk besloten deel te nemen aan de vlakwandelingen. Ik moet zeggen dat ik iedere keer verrast ben over deze wandelingen; de keuze van de omgeving, de moeilijkheidsgraad en niet te vergeten de gezellige lunch afsluiting. Het is dus absoluut niet saai.

Op 15 december vertrokken we van Debby’s Kitchen voor een wandeling over het strand van Playa dėl Ingles. Meteen na de start was het “aanpoten”(voor mij), want Jan zette er goed de pas in. Eenmaal op het strand was het heerlijk lopen, hoewel ik me vergist had in het weer: het was warmer dan ik had verwacht en had dus iets te warme kleding aangetrokken.

scheidingslijn-klein.jpg
logo-2.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Mini-stokbroodjes.jpeg

Canarische gerechten

Als Canario’s ergens van houden, dan is het wel lekker eten. Sterker nog, eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur op Gran Canaria! Vooral tegen het weekend zie je veel locals gezellig samenkomen om te eten. Welke gerechten op Gran Canaria jij ook eens zou moeten proberen? Hieronder vind je een aantal favorieten van de locals die je geproefd moet hebben!

Men denkt vaak dat de Canarische keuken vrijwel hetzelfde is als de Spaanse. Maar niets is minder waar! De Canarische keuken is eerder een mix van verschillende keukens. Zo zijn er Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden te vinden door het gebruik van kruiden en ingrediënten zoals: mais, aardappelen, vis en banaan. Een andere manier waarop je de roots van de Canarische gastronomie kunt terugvinden is door het type gerechten op Gran Canaria die gegeten worden door de locals. Hierbij kun je denken aan stoofgerechten, vullende maaltijdsoepen en diverse tapas.

scheidingslijn-klein.jpg
Cafe-bolle-jan.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Carnaval-2023.jpg

Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria

Het carnaval van Las Palmas de Gran Canaria is een van de meest levendige festivals in Europa. Het carnaval van Las Palmas de Gran Canaria is terug. Het carnaval van Las Palmas 2023 vindt plaats van zaterdag 4 februari 2023 tot en met zondag 5 maart 2023.

Het internationale carnaval van Maspalomas wordt gehouden van 9 tot 19 maart. De optocht zal zijn op 18 maart vanaf 17.00 uur.

De meeste carnavalsevenementen en -vieringen vinden plaats in het Santa Catalina Park dat bij het strand van Las Canteras ligt. Het is een spectaculaire buitenomgeving, er is een groot podium gebouwd in het park van Santa Catalina en dat is waar de murgas, comparsas, concerten, Queen en Drag Queen wedstrijden, groepen kinderen, bodypainting evenementen en hondencarnaval worden gehouden.

scheidingslijn-klein.jpg
heineken-nieuw.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Ledenadministratie.jpg

In de afgelopen maand zijn de volgende mutaties verwerkt:

Aanmeldingen:

Ploom Balleur
Peter Kempe
Brigitte Westerbeek
Piet Wolthaar
Juliëtte Barends
Leo van Vliet

Opzeggingen:

Gerard Speld
Dora Speld

Overleden:

Arie Wezeman
Rieneke Lindeman

scheidingslijn-klein.jpg
noroads-nieuw.jpg
scheidingslijn-klein.jpg

Agenda februari 2023

feb-2023-0.jpg
feb-2023-1.jpg
feb-2023-2.jpg
feb-2023-3.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Stefans_ garage.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Canarische-vlag.jpg

De vlaggen van de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden vlag bestaat uit drie banen in de kleuren wit, blauw en geel. Op de overheidsversie van de vlag is in de middelste baan het wapen van de Canarische Eilanden te zien, terwijl de civiele versie het wapen niet toont. De blauwe en witte kleuren van de Canarische Eilanden vlag zijn afgeleid van de kleuren van de stad Santa Cruz de Tenerife en de gele kleur van Las Palmas de Gran Canaria. (soms ook: wit=sneeuw, blauw=zee en geel=de zon). Daarnaast komen deze drie kleuren vaak voor op de vlaggen van de zeven Canarische Eilanden.

scheidingslijn-klein.jpg
buzz-alarm-2.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
berg-2.jpg

Bergwandelen

Donderdag 09 februari Van Firgas naar Moya **

We beginnen onze wandeling op een hoogte van 506 m bij de waterbron in Firgas, en lopen langs prachtige banken in kleurige mozaïek. Die bekende taferelen uit elke provincie weergeven, en trapsgewijs word ook elk van de zeven Canarische eilanden weergegeven. We lopen het eerste stuk over een asfaltweg, om daarna een bergpad te volgen, die ons door de Barranco De Guadalupe leid. Over bergpaadjes dalen we tussen de bloemenpracht naar beneden tot 350 m, waar water stroomt en we een klein bruggetje oversteken bij een zitbank. We zien onderweg talrijke kleine fincas en gaan weer bergopwaarts tot het einde van de Barranco, om verder tussen bloemen en planten bij Dorama aan een verharde weg te komen. Die vervolgen we tot aan de GC75 en lopen verder tot Moya. De wandeling is 6,7km en duurt ongeveer 3 uur

Donderdag 23 februari Van El Asserador naar Las Ninas **(*)

Even voorbij Ayacata starten we deze pittige wandeling. We beginnen op 1350 meter en lopen wisselend omhoog en omlaag naar een hoogte van 1500 meter, daarna gaat het omlaag richting Presa de La Ninas. Doordat we dan weer links, dan weer rechts over de bergkam lopen hebben we schitterende uitzichten naar de drie stuwmeren, Soria- Chira en Las Ninas en ook de Teide is mooi te zien. Wandeling is 8,3km en duurt ruim 3,5 uur

scheidingslijn-klein.jpg
De-lantaarn-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg
Vlakwandeling.png

‍Vlakwandelen

Donderdag 2 februari 2023 De barranco van Fataga

We starten de wandeling bij café restaurant Número 68 in San Fernando, in de Ronda op de eerste verdieping, aan de Avd. de Tirajana. We lopen richting Fataga, gaan een stuk de barranco van Fataga in en lopen via het Centro de Salud en Parque Sur naar Sonnenland waar we, voor wie dat willen, de lunch gaan gebruiken. Let op……wel goede, stevige schoenen aan! De duur van de wandeling is ongeveer 3 uur.

Donderdag 16 februari 2023 Kustwandeling van Arinaga richting Playa de Vargas en terug

We beginnen de wandeling bij café Estrelitzia in Arinaga. Dit ligt tegenover de kerk in Arinaga. Bij de kerk is een parkeerplaats en de bushalte is ook vlakbij. Vooraf is er gelegenheid een kopje koffie of ander drankje te nuttigen (eigen rekening). De wandeling voert via de boulevard van Arinaga, een stuk door het dorp en de kustweg richting Playa de Vargas. We genieten nog even van het uitzicht bij de vuurtoren en vervolgens lopen we terug naar Arinaga waar, voor wie dat willen, geluncht kan worden. De duur van de wandeling is ca. 3 uur.

scheidingslijn-klein.jpg
nunez-web.jpg
scheidingslijn-klein.jpg

Voor alle informatie die u in dit Clubnieuws niet heeft gevonden verwijzen wij u naar onze website. Heeft u op-en of aanmerkingen dan houden wij ons aanbevolen via de gebruikelijke kanalen.

scheidingslijn-klein.jpg
Nieuwsbrief-sluit-foto.jpg
Vlaggen-1.jpg

 Nederlandstalige Vereniging Gran Canaria

Asociación Neerlandesa Canaria

Apartado de Correos 302 – 35100 Playa del Inglés