auto inschrijven 

 

Je auto meenemen of kopen op Gran Canaria

 

Een auto in Spanje invoeren

Wettelijk gezien mag je maximaal zes maanden met een in het buitenland geregistreerde auto in Spanje rijden. Als je de auto daar langer houdt, moet je deze officieel opnieuw registreren als een Spaanse auto. Veel buitenlandse inwoners kennen deze wet niet en blijven het in het land van herkomst jaar na jaar de auto gebruiken die geregistreerd is in het buitenland. Je moet echter voorzichtig zijn, omdat de lokale politie het recht heeft om beslag te leggen op een ​​auto als die in het buitenland is geregistreerd en wanneer zij vermoeden dat deze permanent in Spanje wordt gebruikt. In veel gevallen is op deze manier je verzekering ook niet geldig, aangezien het gebruik ervan in Spanje niet legaal is buiten de vastgestelde termijn.

U kunt een auto met Spaans kenteken bezitten als u in Spanje een woning huurt of bezit. Het maakt niet uit of u resident of niet resident bent in Spanje. Als u een buitenlandse auto op Spaans kenteken wilt zetten, moeten de volgende stappen doorlopen worden.

 • Technisch document voertuig aanvragen;
 • Technische keuring in Spanje, dit is altijd verplicht;
 • Invoerbelasting betalen;
 • Inschrijven bij betreffende gemeente voor wegenbelasting;
 • Inschrijven bij de Spaanse verkeersdienst;
 • Kentekenplaten bestellen en monteren;
 • Verzekering afsluiten

Mocht u van Nederland of België naar Spanje verhuizen dan kunt u in aanmerking komen voor de vrijstelling invoerbelasting. U moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U moet in de laatste 12 maanden buiten Spanje hebben gewoond;
 • U moet de auto minimaal 6 maanden in uw vorige woonland in bezit gehad hebben;
 • Het voertuig mag niet eerder van een andere belastingvrijstelling genoten hebben;
 • De km stand van de auto moet minimaal 6000 km zijn op het moment van invoeren;
 • U heeft 60 dagen de tijd vanaf de inschrijving bij de Spaanse gemeente;
 • U mag in het jaar na de invoer, het voertuig niet verhuren of verkopen

Als u voor het eerst uit een Europees land verhuist, kunt u de auto en ook meubels importeren zonder invoerbelasting te betalen. Om dit te doen, hebt u de juiste documenten nodig om aan de relevante autoriteiten te overleggen dat u geen toerist bent, maar van woonplaats verandert binnen de EU-landen. Bij de inklaring heeft u dan met de juiste documenten de vrijstelling van de omzetbelasting.

Wat heb ik hiervoor nodig:

 • Bewijs van nieuw thuisadres in Spanje;
 • Residencia- of NIE Nummer (belastingnummer);
 • Het kentekenbewijs van het registratiekantoor ;
 • ID of paspoort in kopie en in origineel om te tonen;
 • De voertuigregistratie;
 • Het EU-conformiteitscertificaat;
 • Voor de douane de nodige stempels (sellos) bij het verantwoordelijke belastingkantoor;
 • De buitenlandse voertuigdocumenten moeten in het origineel worden gebracht

ITV

De auto moet aan bepaalde vereisten voldoen om geregistreerd te worden, zoals de APK keuring, die in Spanje ITV heet: technische inspectie van voertuigen. Je moet een afspraak maken en dan op de betreffende dag met de auto naar een officieel ITV-kantoor in je buurt gaan. Of de auto nu nieuw of tweedehands is, je hebt altijd een kopie van de technische specificaties nodig, samen met een Spaanse vertaling ervan, een kopie van het ontvangstbewijs om aan te tonen dat de invoerbelasting is betaald en de originele aankoopfactuur van het voertuig. Wanneer de inspectie helemaal in orde is, ontvang je de technische inspectiekaart. Gaat het om een klassieke auto of een oldtimer dan moet een speciale test en een certificaat van authenticiteit worden afgegeven door de regionale autoriteiten (de overeenkomstige autonome gemeenschap). De betaling van de registratiebelasting moet worden gedaan voordat het voertuig kan worden geregistreerd en de originele registratiedocumenten moeten worden ingediend. Kosten voor ITV zal ongeveer € 65,00 tot € 75,00 Euro kosten. De voertuigbelasting wordt berekend per voertuigtype. De registratiebelasting varieert en is afhankelijk van het automerk, kosten voor kentekenplaten ongeveer € 40,00.

APK keuring

Als u een Nederlandse auto in Spanje heeft staan en de APK keuring verloopt, dan kunt hoeft u niet helemaal terug naar uw thuisland om de auto te laten keuren. U kunt de keuring gewoon in Spanje laten uitvoeren. Voor auto´s met een Spaans kenteken geldt dat de auto gekeurd moet worden als hij 4 jaar oud is, deze keuring is 2 jaar geldig en de daaropvolgende keuring ook 2 jaar. Na deze periode is de keuring ieder jaar verplicht.

Een auto kopen in Spanje

Om een auto te kunnen kopen in Spanje dient u in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, het Certificado de registro de ciudadano de la unión (NIE Nummer) en u dient aan te tonen ingeschreven te staan in uw woonplaats. Gezien de optie om een ​​nieuwe of een tweedehandse wagen in Spanje te kopen, in plaats van een auto naar Spanje te importeren is vaak veel aantrekkelijker. Zelfs voor eigenaren van vakantiehuizen die alleen een auto nodig hebben terwijl ze in Spanje zijn, is het misschien de moeite waard om een ​​Spaanse auto te kopen, ook in vergelijking tot een huurauto. Korting bij aanschaf van een nieuwe auto zonder dat u een auto inruilt wordt niet gauw gegeven in Spanje. Wel zijn er regelmatig aanbiedingen en wisselen de prijzen per maand. Bij aanschaf van een nieuwe auto krijgt u waarschijnlijk in eerste instantie handgeschreven autopapieren mee van de dealer. Dit lijkt vreemd maar is in Spanje normaal. De dealer zal zorg dragen voor betaling van de eerste wegenbelasting, daarna dient u dit zelf bij de gemeente te gaan doen. U betaalt in Spanje geen torenhoge afleveringskosten, echter beding tijdig, dus voor toezegging van de koop, uw matten set, lampen set, gevarendriehoek etc. Wordt de auto afgeleverd, reken dan op een bijna lege tank. U kunt nog net het dichtstbijzijnde benzinestation halen. De prijzen van de benzine liggen in Spanje aanzienlijk lager, dus het vullen van uw eerste volle tank zal een meevaller zijn.

Gaat u in Spanje een auto kopen, dan moeten de volgende stappen doorlopen worden.

 • Controleren of de auto vrij is van boetes en lasten en of er geen beslag op ligt;
 • Controleren of de auto verzekerd is en of de keuring nog geldig is;
 • Controleer of de vorige eigenaar alle wegenbelasting heeft betaald;
 • Documentatie van de oude eigenaar en van de auto opvragen;
 • Koopcontract opstellen en tekenen met de verkoper;
 • Overdrachtsbelasting betalen

Verzekering

Belangrijk is een autoverzekering met een Spaanse verzekering. De kosten zijn op dit momenteel zijn deze op ongeveer 120,00 / 200,00 Euro.

Rijbewijs

Of je nu een auto koopt in Spanje of een auto invoert, je zal moeten kijken wat je met je rijbewijs moet doen. Sinds de overeenkomst van 1996 over de wederzijdse erkenning van rijbewijzen binnen de EU, kan iedereen uit een ander EU-land in Spanje met zijn of haar originele rijbewijs rijden, indien dit geldig is, zonder verplicht te zijn een ​​Spaans rijbewijs aan te vragen. Rijbewijzen die onbeperkt of langer dan 15 jaar geldig zijn (zoals sommige Franse en Belgische rijbewijzen), moeten direct omgewisseld worden als u resident wordt in Spanje. Heeft u een rijbewijs dat minder lang geldig is dan 15 jaar dan kunt u deze vrijwillig om laten wisselen. Het hebben van een Spaans rijbewijs kan minder problemen met zich meebrengen en bespaart je vooral de tijd die je besteedt tijdens controles, vooral als je politieagenten tegenkomt die zeggen dat je rijbewijs niet in orde is volgens de Spaanse wetgeving. EU-burgers kunnen hun rijbewijs vrij eenvoudig ruilen voor een Spaans rijbewijs, zonder de noodzaak een nieuwe examen af te leggen. Hoe dan ook, als je in Spanje woont maar geen Spaans rijbewijs hebt, ben je wettelijk verplicht om je buitenlandse rijbewijs aan het provinciale bureau van Tráfico voor te leggen, zodat daar je gegevens in de systemen kunnen worden ingevoerd. Burgers uit niet EU-landen die in Spanje wonen, kunnen met hun oud rijbewijs een jaar rijden, waarna ze een Spaans rijbewijs moeten aanvragen. Daarom zullen ze meestal ook het examen moeten afleggen om een ​​Spaans rijbewijs te bemachtigen. Dit bestaat uit een kort medisch onderzoek en uit zowel schriftelijke als praktische examens.

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!