auto inschrijven 

 

Je auto meenemen naar

Gran Canaria

 

Op deze pagina staan stappen die u moet ondernemen als u, uw auto wilt uitvoeren uit Nederland. Het uitvoeren van uw auto is noodzakelijk als u een Spaans kenteken wilt aanvragen. Het uitvoeren van uw auto betekent, kort samengevat, dat de registratie van uw auto in Nederland wordt beëindigd.
Er zijn 2 manieren om de auto te importeren in Gran Canaria:
1. Uitschrijven in Nederland en in 2 weken naar Gran Canaria rijden (en varen).
2. Naar Gran Canaria rijden (en varen) en daar eerst maximaal 6 maanden verblijven, waarna u de auto formeel invoert en registreert.

Uitschrijven in Nederland en in 2 weken naar Gran Canaria rijden (en varen).
Als u uw auto wilt meenemen naar Spanje en meteen wilt invoeren in Spanje, dan moet u eerst uw auto uitvoeren uit Nederland. U doet dit door uw kenteken bij het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) in te wisselen voor een uitvoerverklaring en uitvoerkenteken (tijdelijke kentekenplaat). Enkel met dit uitvoerkenteken en een tijdelijke uitvoerverzekering kunt u met uw voertuig gebruik maken van de openbare weg. In Nederland kunt u bij de RDW uw auto laten uitvoeren. Voor meer informatie over het uitvoeren van uw auto, klik hier om naar de specifieke pagina van de RDW te gaan.
Indien u uw auto wilt uitvoeren, is het noodzakelijk dat deze nog een geldige APK keuring heeft.

Bij het uitvoeren van uw auto dient u de volgende stappen te nemen:
1. Ga met uw paspoort, kentekenplaten en kentekenbewijs (deel IA,IB en II) naar de RDW. Hier vernietigen ze uw kentekenplaten en daarvoor in de plaats krijgt een uitvoerverklaring, een uitvoerkentekenbewijs, een tijdelijke kartonnen kentekenplaat met uw uitvoerkenteken nummer en een uitvoerbewijs. Dit tijdelijke kenteken is gedurende 14 dagen geldig.
2. Aangezien een tijdelijke kartonnen kentekenplaat snel stuk kan gaan gedurende de reis, is het aan raden om de kartonnen uitvoer kentekenplaat om te wisselen voor een kentekenplaat van metaal (wit met zwarte letter). Dit kunt u doen laten in winkels, die zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van kentekenplaten of winkels, die auto accessoires verkopen.
3. Indien u over het tijdelijk uitvoerkenteken beschikt, kunt u een tijdelijke WA-verzekering afsluiten. Na vergelijking van verschillende bedrijven, bleek GRB verzekeringen (groene kaarten registratie bureau) de goedkoopste verzekering aan te bieden.

Kosten
Uitvoeren auto kost € 23,00. Uitvoer kentekenplaten kosten ongeveer € 20,00 (2 platen).

Tips
Zorg dat u uw uitvoerkenteken zo kort mogelijk voor uw vertrek aanvraagt, hierdoor houdt u meer tijd over voor het proces van invoeren in Spanje. U kunt ook eerst een tijd met uw Nederlandse kenteken in Spanje rijden en uw auto pas later invoeren in Spanje.

Naar Gran Canaria rijden (en varen) en daar eerst maximaal 6 maanden verblijven, waarna u de auto formeel invoert en registreert.
Wettelijk gezien mag je maximaal zes maanden met een in het buitenland geregistreerde auto in Spanje rijden. Als je de auto daar langer houdt, moet je deze officieel opnieuw registreren als een Spaanse auto. Veel buitenlandse inwoners kennen deze wet niet en blijven het in het land van herkomst jaar na jaar de auto gebruiken die geregistreerd is in het buitenland. Je moet echter voorzichtig zijn, omdat de lokale politie het recht heeft om beslag te leggen op een ​​auto als die in het buitenland is geregistreerd en wanneer zij vermoeden dat deze permanent in Spanje wordt gebruikt. In veel gevallen is op deze manier je verzekering ook niet geldig, aangezien het gebruik ervan in Spanje niet legaal is buiten de vastgestelde termijn.

U kunt een auto met Spaans kenteken bezitten als u in Spanje een woning huurt of bezit. Het maakt niet uit of u resident of niet resident bent in Spanje. Als u een buitenlandse auto op Spaans kenteken wilt zetten, moeten de volgende stappen doorlopen worden.

 • Technisch document voertuig aanvragen;
 • Technische keuring in Spanje, dit is altijd verplicht;
 • Invoerbelasting betalen;
 • Inschrijven bij betreffende gemeente voor wegenbelasting;
 • Inschrijven bij de Spaanse verkeersdienst;
 • Kentekenplaten bestellen en monteren;
 • Verzekering afsluiten

Mocht u van Nederland of België naar Spanje verhuizen dan kunt u in aanmerking komen voor de vrijstelling invoerbelasting. U moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U moet in de laatste 12 maanden buiten Spanje hebben gewoond;
 • U moet de auto minimaal 6 maanden in uw vorige woonland in bezit gehad hebben;
 • Het voertuig mag niet eerder van een andere belastingvrijstelling genoten hebben;
 • De km stand van de auto moet minimaal 6000 km zijn op het moment van invoeren;
 • U heeft 60 dagen de tijd vanaf de inschrijving bij de Spaanse gemeente;
 • U mag in het jaar na de invoer, het voertuig niet verhuren of verkopen

Als u voor het eerst uit een Europees land verhuist, kunt u de auto en ook meubels importeren zonder invoerbelasting te betalen. Om dit te doen, hebt u de juiste documenten nodig om aan de relevante autoriteiten te overleggen dat u geen toerist bent, maar van woonplaats verandert binnen de EU-landen. Bij de inklaring heeft u dan met de juiste documenten de vrijstelling van de omzetbelasting.

Wat heb ik hiervoor nodig:

 • Bewijs van nieuw thuisadres in Spanje;
 • Residencia- of NIE Nummer (belastingnummer);
 • Het kentekenbewijs van het registratiekantoor ;
 • ID of paspoort in kopie en in origineel om te tonen;
 • De voertuigregistratie;
 • Het EU-conformiteitscertificaat;
 • Voor de douane de nodige stempels (sellos) bij het verantwoordelijke belastingkantoor;
 • De buitenlandse voertuigdocumenten moeten in het origineel worden gebracht

ITV

De ITV keuring is streng op originaliteit. De basis voor de keuring is de 'Ficha Technica', die weer gebaseerd is op het Europees conformiteitscertificaat. In Vlaanderen heet dit het gelijkvormigheidsattest. Dit is een document dat de fabrikant bij nieuwe auto’s afgeeft. Als je de auto invoert dan moet je dit document tonen voor het maken van de ficha técnica. Op dit document staan technische kenmerken en het voertuigidentificatienummer van de auto. De keuring is dus streng: een trekhaak, andere uitlaat, een spoiler en zelfs bredere banden kunnen reden zijn de auto af te keuren en dan moet u die onderdelen eerst aanpassen. Je moet een afspraak maken en dan op de betreffende dag met de auto naar een officieel ITV-kantoor in je buurt gaan. Of de auto nu nieuw of tweedehands is, je hebt altijd een kopie van de technische specificaties nodig, samen met een Spaanse vertaling ervan, een kopie van het ontvangstbewijs om aan te tonen dat de invoerbelasting is betaald en de originele aankoopfactuur van het voertuig. Wanneer de inspectie helemaal in orde is, ontvang je de technische inspectiekaart. Gaat het om een klassieke auto of een oldtimer dan moet een speciale test en een certificaat van authenticiteit worden afgegeven door de regionale autoriteiten (de overeenkomstige autonome gemeenschap). De betaling van de registratiebelasting moet worden gedaan voordat het voertuig kan worden geregistreerd en de originele registratiedocumenten moeten worden ingediend. De kosten afhankelijk van de aanschafwaarde van de auto en de ouderdom. U betaalt invoerrechten en IGIC (btw): hoogte afhankelijk dus.
Kosten voor keuring, registratie en kentekentplaten en wegenbelasting inclusief fiscale toeslag mag u schatten op € 400. Eventuele bemiddeling mag u schatten op € 500.

APK keuring

Als u een Nederlandse auto in Spanje heeft staan en de APK keuring verloopt, dan kunt hoeft u niet helemaal terug naar uw thuisland om de auto te laten keuren. U kunt de keuring gewoon in Spanje laten uitvoeren. Voor auto´s met een Spaans kenteken geldt dat de auto gekeurd moet worden als hij 4 jaar oud is, deze keuring is 2 jaar geldig en de daaropvolgende keuring ook 2 jaar. Na deze periode is de keuring ieder jaar verplicht.


Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!