auto-huren-gran-canaria-groot.jpg

Een auto kopen in Gran Canaria


Om een auto te kunnen kopen in Spanje dient u in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, het Certificado de registro de ciudadano de la unión (NIE Nummer) en u dient aan te tonen ingeschreven te staan in uw woonplaats. Gezien de optie om een ​​nieuwe of een tweedehandse wagen in Spanje te kopen, in plaats van een auto naar Spanje te importeren is vaak veel aantrekkelijker. Zelfs voor eigenaren van vakantiehuizen die alleen een auto nodig hebben terwijl ze in Spanje zijn, is het misschien de moeite waard om een ​​Spaanse auto te kopen, ook in vergelijking tot een huurauto. Korting bij aanschaf van een nieuwe auto zonder dat u een auto inruilt wordt niet gauw gegeven in Spanje. Wel zijn er regelmatig aanbiedingen en wisselen de prijzen per maand. Bij aanschaf van een nieuwe auto krijgt u waarschijnlijk in eerste instantie handgeschreven autopapieren mee van de dealer. Dit lijkt vreemd maar is in Spanje normaal. De dealer zal zorg dragen voor betaling van de eerste wegenbelasting, daarna dient u dit zelf bij de gemeente te gaan doen. U betaalt in Spanje geen torenhoge afleveringskosten, echter beding tijdig, dus voor toezegging van de koop, uw matten set, lampen set, gevarendriehoek etc. Wordt de auto afgeleverd, reken dan op een bijna lege tank. U kunt nog net het dichtstbijzijnde benzinestation halen. De prijzen van de benzine liggen in Spanje aanzienlijk lager, dus het vullen van uw eerste volle tank zal een meevaller zijn.


Gaat u in Spanje een auto kopen, dan moeten de volgende stappen doorlopen worden.


  • Controleren of de auto vrij is van boetes en lasten en of er geen beslag op ligt;
  • Controleren of de auto verzekerd is en of de keuring nog geldig is;
  • Controleer of de vorige eigenaar alle wegenbelasting heeft betaald;
  • Documentatie van de oude eigenaar en van de auto opvragen;
  • Koopcontract opstellen en tekenen met de verkoper;
  • Overdrachtsbelasting betalen

Verzekering


Belangrijk is een autoverzekering met een Spaanse verzekering. De kosten zijn op dit momenteel zijn deze op ongeveer 120,00 / 200,00 Euro.


Rijbewijs


Of je nu een auto koopt in Spanje of een auto invoert, je zal moeten kijken wat je met je rijbewijs moet doen. Sinds de overeenkomst van 1996 over de wederzijdse erkenning van rijbewijzen binnen de EU, kan iedereen uit een ander EU-land in Spanje met zijn of haar originele rijbewijs rijden, indien dit geldig is, zonder verplicht te zijn een ​​Spaans rijbewijs aan te vragen. Rijbewijzen die onbeperkt of langer dan 15 jaar geldig zijn (zoals sommige Franse en Belgische rijbewijzen), moeten direct omgewisseld worden als u resident wordt in Spanje. Heeft u een rijbewijs dat minder lang geldig is dan 15 jaar dan kunt u deze vrijwillig om laten wisselen. Het hebben van een Spaans rijbewijs kan minder problemen met zich meebrengen en bespaart je vooral de tijd die je besteedt tijdens controles, vooral als je politieagenten tegenkomt die zeggen dat je rijbewijs niet in orde is volgens de Spaanse wetgeving. EU-burgers kunnen hun rijbewijs vrij eenvoudig ruilen voor een Spaans rijbewijs, zonder de noodzaak een nieuwe examen af te leggen. Hoe dan ook, als je in Spanje woont maar geen Spaans rijbewijs hebt, ben je wettelijk verplicht om je buitenlandse rijbewijs aan het provinciale bureau van Tráfico voor te leggen, zodat daar je gegevens in de systemen kunnen worden ingevoerd. Burgers uit niet EU-landen die in Spanje wonen, kunnen met hun oud rijbewijs een jaar rijden, waarna ze een Spaans rijbewijs moeten aanvragen. Daarom zullen ze meestal ook het examen moeten afleggen om een ​​Spaans rijbewijs te bemachtigen. Dit bestaat uit een kort medisch onderzoek en uit zowel schriftelijke als praktische examens.

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!