resident

 

Ongewenst Resident Oftewel: 183 Dagen-Regeling

 

Er bestaat zoiets als de 183 dagen-regeling. Kort gezegd: als je 183 dagen in een jaar op Gran Canaria bent dan kan de fiscus je aanmerken als ingezetene. Spanje wordt dan je woonland. Je moet dan Spaanse belasting betalen over je wereldinkomen. Er zijn ook wetten die voorkomen dat je in 2 landen tegelijk belasting moet betalen, dus de Nederlandse belasting wordt dan minder of vervalt.

Het gaat in dit artikel niet om hoeveel belasting je moet betalen, maar het gaat wel over die 183 dagen, dus eigenlijk in welk land je belasting moet betalen. Die periode van 183 dagen hoeft niet aaneengesloten te zijn en mag over jaargrenzen heen gaan. Dus als u hier op 1 september komt dan moet u zorgen dat u het volgende jaar voor eind februari weer vertrokken bent.

Ben je langer dan 6 maanden op Gran Canaria dan wordt je juridisch en fiscaal een ingezetene. Je moet dan om te beginnen verplicht een NIE nummer aanvragen.

De Spaanse belastingdienst gaat heus niet alle vliegtickets controleren hoor, maar sommige dingen liggen wel voor de hand. Als u bijvoorbeeld en eigen huis heeft dan verbruikt u elektriciteit en kan aan het verbruik gezien worden dat er iemand in huis is. Dat kan een indicatie zijn. Natuurlijk kunt u andere mensen in uw huis laten als u er zelf niet bent, maar bereid u dan wel voor op vragen.

Het is zinvol om vliegtickets te bewaren zodat u kunt aantonen dat u niet 183 dagen in Spanje bent geweest.

 

Disclaimer

 

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!