spaanse bankrekening

 

Spaans rekeningnummer in het Nederlands zonder kosten bij Openbank

 

Door enkele leden van onze vereniging zijn we attent gemaakt op de in Nederland opererende Openbank. Dit is een onderdeel van de Spaanse bankreus Santander en dus ben je ook door het Spaanse depositogarantiestelsel beschermt. Je krijgt een Spaans (ES) IBAN-rekeningnummer dat gewoon in Nederland en binnen de EU te gebruiken is maar hartstikke handig is als je in Gran Canaria  bankzaken moet afhandelen zoals het betalen van rekeningen voor je tweede woning. Nadeel is dat je geen iDeal kunt gebruiken in Nederland maar als het je tweede bank is.

Openbank is een online dochteronderneming van Spanje’s grootste en internationaal bekendste bank, Santander. Dat betekent dat je, ook al sluit je de Openbank-rekening af in Nederland, de tegoeden tot 100.000 euro per spaarder beschermd zijn door het Spaanse depositogarantiestelsel. Openbank is sinds begin 2020 actief in Nederland.

Maar wat maakt Openbank voor Nederlanders die iets met Gran Canaria hebben zo bijzonder? Vooral het feit dat je een Spaans IBAN-rekeningnummer (ES) krijgt wat een gewoon Europees IBAN nummer is wat je in Nederland en Gran Canaria kunt gebruiken. Het grote voordeel is natuurlijk dat als je in Gran Canaria bankzaken moet doen zoals water, elektra, telefoon of andere rekeningen moet betalen, je geen bankrekening in Gran Canaria meer hoeft te nemen. Je kunt alles via de smartphone app of website van Openbank in het Nederlands in Nederland of Gran Canaria regelen. Theoretisch gezien kun je in Gran Canaria ook jouw Nederlandse IBAN-rekeningnummer opgeven maar in de praktijk gaat dat vaak erg moeilijk.

Een ander voordeel van Openbank is dat een betaalrekening en betaalpas ook echt zonder kosten zijn. Ook erg prettig is dat de klantenservice Nederlandstalig is en per e-mail of telefonisch (7 dagen per week) te bereiken is.

Met ‘Card Control’ kun je de betaalpas altijd in- en uitschakelen. Dat kan ook per land en/of type transactie (bijvoorbeeld voor online aankopen of geldautomaten). Nadeel is weer dat de betaalpas van Maestro is, terwijl je in het buitenland regelmatig een creditcard nodig zult hebben (Mastercard of Visa), zeker in Gran Canaria.

Met de betaalpas kun je standaard 5 keer per maand gratis geld opnemen in de eurozone (zoals in Gran Canaria) en onbeperkt bij de 40.000 geldautomaten van Santander Group wereldwijd. Vanaf de zesde geldopname worden de extra kosten in rekening gebracht die de geldautomaat aangeeft. Met de betaalpas kun je wel gewoon onbeperkt betalen in de winkels in Nederland of Gran Canaria.

Als je de exclusieve reisvoordelen inschakelt, kun je 5 keer per maand gratis geld opnemen wereldwijd, heb je een reisverzekering, kun je gratis betalen in vreemde valuta en nog veel meer. Je betaalt alleen voor deze reisvoordelen indien je het Travel Card plan inschakelt. De kosten zijn dan 7,99 euro per maand. Heb je de reisvoordelen niet nodig, dan schakel je ze weer uit en heb je geen maandelijkse kosten.

Openbank heeft ook een online Mastercard voor online verkopen bij webwinkels en voor het reserveren van bijvoorbeeld hotels of het huren van een auto. Je kunt ook fysiek in winkels betalen. De online Mastercard heeft een kostprijs van 1,99 euro aan verzendkosten.

Verder heeft Openbank sinds kort ook een echte Mastercard genaamd Metal Card met een kostprijs van 13,99 euro per maand. Daarbij inbegrepen zijn de reisvoordelen die altijd zijn ingeschakeld.

 

 

Conclusie Consumenten bond Openbank:
 
Voordelen
Nadelen
Een betaalrekening en betaalpas zonder kosten. De hoge rente op de spaarrekening is een lokkertje.
Bankieren via de website of met de app. De eerste 5 opnames per maand binnen de eurozone zijn gratis. Het is niet duidelijk wat de kosten na die 5 opnames zijn.
De klantenservice is Nederlandstalig en per e-mail of telefonische (7 dagen per week) te bereiken. Je kunt geen gebruikmaken van de Overstapservice.
Mobiel betalen mogelijk met Android via de Openbank-app, met iPhone via Apple Pay, Fitbit Pay en Garmin Pay. Niet mogelijk om met iDeal te betalen.
Met 'Card Control' kun je betaalpas altijd in- en uitschakelen. Dat kan ook per land en/of type transactie (bijvoorbeeld voor online aankopen of geldautomaten). Er zijn geen bankfilialen.
Je kunt je pincode opvragen en wijzigen. De maandkosten voor Travel+ zijn ook de hoge kant in vergelijking met andere rekeningen.
Korting bij verschillende aanbieders zoals Avis (autohuur) en Booking.com. De betaalpas is van Maestro, terwijl je in het buitenland regelmatig een creditcard nodig zult hebben (Mastercard of Visa). Er komt wel een Openbank Mastercard, maar die kost € 13,99 per maand.
Tegoeden bij Openbank zijn tot € 100.000 per spaarder beschermd door het Spaanse depositogarantiestelsel. Het aantal aanbieders waar je korting krijgt is nog vrij beperkt.

 

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!