bocadillo-jamon.jpg

Spaanse broodjes

In Spanje wordt veel brood gegeten maar elke autonome regio heeft zo een voorkeur voor een bepaald type brood. De meeste belegde broodjes bestaan uit een half of kwart stuk stokbrood (barra de pan), ciabatta brood of de met name in het zuiden bekende mollete broodjes. Maar er zijn natuurlijk vele combinaties mogelijk. Dit zijn Spanje’s bekendste en typische belegde broodjes.

  Bocadillo blanco y negro   Dit is een typisch broodje voor de Valencia regio en dan met name de stad Valencia. Het broodje wit en zwart dankt deze typische naam aan de twee soorten worst die gebruikt worden: de longaniza (worst) voor de witte kleur en de morcilla (bloedworst) voor de zwarte kleur. Het broodje kan ook gecombineerd worden met Italiaanse groene peper, chorizo, butifarra, pisto, gebakken aardappelen, malse bonen of zelfs een omelet en een beetje Olijfolie en zout.    

    Bocadillo campero malagueño   Dit is een typisch broodje uit Málaga wat je niet overal in Spanje zult tegenkomen. De campero malagueño bestaat uit het typische brood uit de omgeving mollete met jamón york (ham), kaas, sla, tomaat en mayonaise. Dat alles wordt klaargemaakt op de grill of bakplaat. Er zijn ook andere combinaties mogelijk zoals met kipfilet, tonijn, knoflook mayonaise (alioli), groente etc.    

  Bocadillo de calamares   Middenin het land ligt de hoofdstad van Spanje Madrid en het bekendste en meest typische broodje daar is een broodje met gefrituurde inktvisringen, dit terwijl de stad niet aan de zee ligt. Er zijn veel theorieën waarom het bocadillo de calamares typisch Madrileens is maar de inwoners en ook steeds meer bezoekers likken hun vingers erbij af. Het broodje is ook steeds vaker buiten Madrid te vinden.    

  Bocadillo de lomo   Heerlijk en warm. De bocadillo de lomo is niets meer dan een broodje met een of meerdere varkenslapjes erop die op de grill klaargemaakt zijn. Deze kan in combinatie met gegrilde ui, sla en kaas of spek gegeten worden maar het is hoe dan ook een klassieker.    

  Bocadillo de tortilla de patatas    De klassieker die overal in Spanje te krijgen is. Vrij vertaald is het een broodje aardappelomelet waarbij een lekker broodje of stokbroodje gecombineerd wordt met de tortilla de patatas die ook los gegeten kan worden. De tortilla de patata kan zowel warm of koud gegeten worden en kan gecombineerd worden met speciale tortillas (met ui bv.) of sla en paprika of uien op het broodje. Dan is er ook nog het broodje gewone omelet ofwel ‘bocadillo de tortilla francesa’ wat veel gegeten wordt als de aardappelomelet teveel is.    

    Bocadillo jamón serrano   Op en top Spaans natuurlijk, een lekker broodje Spaanse ham. Ook daarbij zijn er vele combinaties mogelijk maar de Jamón Serrano of de duurdere Ibérico de bellota zijn de klassiekers of ‘clásicos’ die praktisch in elke bar te vinden zijn.    

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!