Regels, boetes en autorijden in Spanje

 

De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat er waarschijnlijk meer Nederlanders en Belgen met de eigen auto of kampeerauto naar Spanje zullen komen om zo eventueel corona regels zoals een PCR-test en een gezondheidsverklaring invullen om Spanje binnen te mogen komen te omzeilen. Ondanks dat je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt.

Pas echter op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak, in het geval van buitenlandse kentekens, direct betaald moeten worden. Heb je een Spaans kenteken of mag je de boete bij de politie op kantoor gaan betalen, doe dit dan binnen 14 of 20 dagen zodat je in de meeste gevallen 50% korting krijgt.

Veel Spanjaarden kennen de onderstaande verkeersregels niet dus veel buitenlanders die in Spanje rondrijden weten er ook vaak niets van af. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar. In die algemene verkeersregels van Spanje staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar via diverse andere websites zijn we achter meer regels gekomen dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan.

De Spaanse verkeersdienst DGT en Guardia Civil controleren tijdens de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik (niet vermeld hieronder want het is logisch dat dit niet is toegestaan), de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf bij verkeerscontroles maar ook vanuit de lucht door middel van helikopters of drones waarbij de politie elk detail van wat iemand achter het stuur doet kan zien en opnemen.

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets

In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aan doet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80,00 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootvoets is niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt

Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40,00 en 80,00 euro. De reden is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken

Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur levert boetes op. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200,00 euro. Daarnaast kan men punten van een (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam

Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80,00 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard

De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100,00 euro.

Sigaret uit auto gooien

Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400,00 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden

Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.

Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200,00 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

Bellen in de auto

Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij gebeurt door middel van een bluetooth systeem via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400,00 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

WhatsAppen, messenger etc

Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is net ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten

Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100,00 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench

Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden/katten in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de achterbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300,00 euro.

Claxonneren zonder reden

Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80,00 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets dat vaker voorkomt.

Documentatie niet compleet

Het is verplicht om de juiste kenteken papieren (ficha técnica + permiso de circulación) bij je te hebben in de auto. Verder moet je als erom gevraagd wordt je rijbewijs kunnen laten zien. Sinds dit jaar kan dat ook een digitale versie zijn via de speciale app van de DGT. Ook moet je de ITV (APK) keuringspapieren bij je hebben. Boetes kunnen tussend e 10,00 en 500,00 euro liggen.

ITV-sticker

Bovenaan rechts op de voorruit moet bij die auto’s die dat moeten hebben de ITV sticker (pegatina de la ITV) zichtbaar zijn. Dit is vaak een van de eerste dingen waar een agent naar kijkt als een auto wordt stilgezet. Uiteraard gaat het in dit geval om auto’s met een Spaans kenteken. Geen ITV sticker kan een boete van 100,00 euro opleveren.

Reflecterend vest

Je moet ten allen tijde een reflecterend vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200,00 euro.

Reservewiel

In de Spaanse verkeerswet staat nog steeds dat het verplicht is een reservewiel (rueda de repuesto) bij je te hebben maar er zijn steeds meer modellen waar geen reservewiel aanwezig is. Is dat laatste het geval dan dien je een bandenreparatieset (kit antipichazos) bij je te hebben in de auto (niet nodig als men rijdt op run-flat-tires). Het is ook verplicht om de nodige gereedschap (herramientas) om een wiel te verwisselen bij je te hebben. Het verwisselen van een band mag niet overal langs/op de weg in Spanje en in de meeste gevallen is het verplicht een sleepdienst (grua) te bellen. Boete is 200,00 euro als je dit niet bij je hebt.

Gevarendriehoek

Het is in Spanje verplicht om 2 gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portátiles de señalización) in de auto te hebben. Volgens de Nederlandse ANWB geldt dit alleen als men rondrijdt met een Spaans kenteken. Eigenaren van een auto met een buitenlands kenteken hoeven maar 1 gevarendriehoek bij zich te hebben. Het wordt echter wel aangeraden om 2 gevarendriehoeken bij je te hebben om deze 50 meter voor en 50 meter achter de auto te plaatsen in geval van pech langs de weg, dat is altijd veiliger. Boete is 200,00 euro als je dit niet bij je hebt.  Vanaf 1 juli 2021 is het in Spanje toegestaan om de lichtgevende elementen die ook wel bekend staan als V-16 help flash lichten te gebruiken in plaats van de traditionele gevarendriehoeken in geval van pech langs de kant van de weg. Het zal echter pas op 1 januari 2026 zijn dat de gevarendriehoeken niet meer gebruikt mogen worden in Spanje.

Maar wat wordt dan bedoeld met deze lichtgevende elementen die de traditionele gevarendriehoeken moeten vervangen in Spanje? Het gaat om de zogenaamde ‘help flash’ oftewel de V-16 die als een soort zwaailicht direct vanuit de auto op het dak van een voertuig geplaatst kan worden in een noodgeval. De onderkant is magnetisch waardoor deze dus op het dak vastgemaakt kan worden en of automatisch of handmatig ingeschakeld kan worden. De V-16 lichten hebben ook een GPS ingebouwd die elke 100 seconden de locatie weergeeft waardoor hulpdiensten via de cloud van DGT 3.0 makkelijk het voertuig met pech kunnen vinden.

Fietsen meenemen in/achter auto

Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fiets-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets dat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot bekeuringen.

Wassen en repareren van een auto op straat

Weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto maar wel iets dat absoluut niet mag in Spanje. Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat de zeep/shampoo die gebruikt wordt glad kan worden op de weg. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op zoals maar liefst 3.000,00 euro in Madrid maar ook 30,00 euro als een symbolische boete in veel andere gemeenten.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal geldig.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn verzameld uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden omdat bepaalde punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie.

 

Niet meer verplicht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het voor brildragers niet meer verplicht om een reservebril op sterkte (gafas de repuesto) bij je te hebben. Dit is dus al enkele jaren niet meer verplicht in Spanje maar het wordt wel aangeraden en het is zelfs ook wel logisch. 

Verder is het niet meer verplicht om een set reservelampen (juego de bombillas) bij je te hebben. Het is ook niet meer verplicht om de verzekeringspapieren (recibo del seguro) bij je te hebben omdat dit via het kentekennummer gecontroleerd kan worden.

Verder raadt de DGT aan om altijd accukabels (pinzas para la batería) mee te nemen, een zaklantaarn (linterna), een volledig opgeladen mobiele telefoon (móvil completamente cargado), anticondensspray (spray antivaho) en eten en drinken (agua y alimentos).

 

Disclaimer

Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.

De informatie-pagina's van de NVC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!