Je hond meenemen naar Gran Canaria
Als je van plan bent om met je hond naar Spanje te verhuizen, of simpelweg om je vakantie in Spanje door te brengen, moet je op de hoogte zijn van de toelatingseisen voor honden. Vergeet niet dat de Middellandse Zeekust en binnenland van Spanje in de zomer vaak te warm zijn voor de meeste honden, dus het is beter om een ander seizoen uit te kiezen. Honden lijden enorm onder de hitte en kunnen bovendien niet overal naar het strand.
Spanje is helaas geen bijzonder diervriendelijk land. Over het algemeen zijn grote honden niet toegestaan in toeristenresorts. Dieren zijn verboden in veel restaurants, net als in hotels, waar kleine honden vaak in de kamer worden toegelaten voor een extra vergoeding, maar nooit in het restaurant of het zwembad. Noch zul je de overgrote meerderheid van monumenten en bezienswaardigheden met je huisdier kunnen bezoeken.
Echter, als het gaat om medische zorg voor je viervoeter, hoef je je geen zorgen te maken. In de grotere steden zijn er moderne dierenklinieken en zelfs op kleinere plaatsen kun je normaal gesproken zonder problemen een dierenarts vinden. Het is echter handig als je een beetje Spaans spreekt of als je een taalgids bij de hand hebt. In toeristische regio's is het mogelijk dierenartsen te vinden die Engels spreken.
Toelatingseisen voor honden in Spanje
Om honden over de Spaanse grens te laten reizen, zijn de algemene regels van de EU van toepassing:
- Je moet een geldig EU-huisdierenpaspoort bij je hebben.
- Je hond moet een microchip hebben (of een duidelijk leesbare tatoeage hebben van vóór 3 juli 2011).
- Je hond moet minstens 12 weken oud zijn wanneer hij zijn eerste vaccinatie tegen hondsdolheid krijgt, die moet worden toegediend door een erkende dierenarts. Het vaccin is geldig tot het einde van de door de fabrikant opgegeven periode voor vaccinatiebescherming (houdbaarheid van 1 jaar). Dit is ook het geval voor booster vaccinaties, die worden beschouwd als een eerste vaccinatie als ze niet binnen de geldigheidsperiode worden uitgevoerd. Het dier moet ook duidelijk worden geïdentificeerd door een microchip wanneer de eerste vaccinatie wordt uitgevoerd.
- Bovendien mag binnenkomst in Spanje niet plaatsvinden tot ten minste 21 dagen na voltooiing van het aanbevolen initiële vaccinatieprotocol.
Verboden hondenrassen
Het bezit en de invoer van zogenaamde ‘gevaarlijke rassen’ in Spanje worden in elke gemeente en autonome gemeenschap anders geregeld. Sommige specifieke hondenrassen zijn verplicht om te allen tijde aan de lijn en een muilkorf te dragen, zoals Pitbull terriërs, Amerikaanse staffordshireterriër, Rottweilers, Argentijnse dog, Fila brasileiro, Tosa-Inu en Akita-Inu.
Honden op Spaanse stranden
Op officiële stranden in Spanje zijn honden in het hoogseizoen in de zomer ten strengste verboden. Veel Spaanse autonome gemeenschappen hebben echter een aantal delen van het strand aangewezen als gespecialiseerde hondenstranden waar huisdieren welkom zijn. Als je je hond naar het strand wilt brengen, moet je van tevoren weten waar je terecht kan en gerust kunt spelen.
Je hond vervoeren naar Spanje
De meeste luchtvaartmaatschappijen laten zelfs de grootste honden op vakantie met je mee vliegen. Grote honden worden vervoerd in speciale kooien in een gedeelte met airconditioning in het ruim van het vliegtuig. Je moet de luchtvaartmaatschappij bellen om het ticket van je hond te boeken. Wees gewaarschuwd dat dierenboxen bij het laden en lossen af en toe net zo ruw worden behandeld als andere bagage.
Kleine honden tot 8 kg kunnen in de cabine worden gelaten als er van tevoren een ticket is geboekt. Ze hebben een geschikte transportkooi nodig, die moet voldoen aan de specificaties van de luchtvaartmaatschappij. Je moet de kooi onder de stoel voor je leggen, tussen je benen. Tijdens het opstijgen en landen, en gedurende de gehele duur van de vlucht, moet je de kooi dicht laten en andere passagiers niet storen.
Als je van plan bent om een veerboot te nemen, bijvoorbeeld naar Mallorca, moet je van tevoren informeren over de regels voor het meenemen van honden. Honden mogen normaal niet in de auto blijven tijdens de overtocht, maar moeten zich in kooien of transportdozen op het dek of op een tussendek buiten het voertuig bevinden. Afhankelijk van de route, het type boot en het bedrijf, is dit ‘dieren dek’ mogelijk niet toegankelijk tijdens de tocht.
Wat moet je nog meer weten over het meenemen van honden naar Spanje?
- Je kunt maximaal 5 honden meenemen (Transavia maximaal 2 honden).
- Honden jonger dan 15 weken oud kunnen Spanje niet binnen.
- Wanneer je je hond meeneemt, moet je honden poepzakjes bij je hebben, anders kun je hoge boetes krijgen.
- In Spanje is er een algemene verplichting om een hondenriem of muilkorf in auto's te gebruiken. Als je aan het rijden bent, moet je van tevoren weten hoe je je hond in de auto aan de lijn moet houden.
- In Spanje kunnen teken en luizen gevaarlijke ziektes overdragen. Het is daarom raadzaam om je huisdier voldoende bescherming te bieden tegen teken en ervoor te zorgen dat ze gevaccineerd zijn tegen bepaalde mediterrane ziekten zoals leishmaniasis.
- Honden zijn in sommige hotels toegestaan, maar niet in veel. Het hangt vaak af van de grootte en het aantal honden. In restaurants zijn honden meestal niet toegestaan. Als het een kleine hond is, zullen sommige restaurants je helpen.
- Honden zijn in veel gevallen niet toegestaan in het openbaar vervoer. Op Spaanse treinen mogen ze soms mee, afhankelijk van de grootte van de hond. Honden zijn niet toegestaan in openbare gebouwen en administratieve kantoren, tenzij het blindengeleidehonden zijn.
Disclaimer
Deze informatie is verzameld door vrijwilligers van de NVGC die geen speciale kennis hebben. Ondanks het feit dat wij zorgvuldig zijn kunt u geen rechten ontlenen aan deze publicatie en kan het zijn dat deze informatie inmiddels achterhaald is.
De informatie-pagina's van de NVGC zijn constant in beweging en u speelt daarin ook een rol. Heeft u een op- of aanmerking? Kunt u aanvullen? Weet u meer? Vertel het ons! Nederlanders helpen Nederlanders!