route4 kaart

 

Maspalomas – Agaete

 

Deze route is één van de meest spectaculaire eilandtours op Gran Canaria. Deze route heeft echt alles: bergen, dorpjes en natuurlijk heel veel natuurschoon. Voor deze eilandtour moet je echt een volle dag uittrekken en daar zul je zeker geen spijt van krijgen!

Voor deze eilandtour op Gran Canaria houden we het vertrekpunt Maspalomas aan.

Bufadero de la Garita: deze bezienswaardigheid ligt verscholen aan de Oostkust van Gran Canaria en bewijst dat Gran Canaria veel biedt dan alleen zon, zee en strand. Bij Bufadero de la Garita maak je kennis met de natuurkracht van de zee dat het beste te omschrijven is als een spuitgat met metershoge, spectaculaire waterfonteinen.

Deze route kun je combineren met een tussenstop aan Las Palmas, maar is geen must. De hoofdstad van Gran Canaria leent zich namelijk ook prima voor een dagje sightseeing.

 

route4 1

route4 2

 route4 3

 

In het Noorden van Gran Canaria vind je een aantal mooie dorpjes, zoals het rumdorpje Arucas. In 1884 werd hier de rumfabriek geopend en de rum behaalde al gauw de eretitel Hofleverancier van het Koninklijk huis en het Hof van Spanje. Tegenwoordig zijn zowel de fabriek als het museum te bezoeken. Neem vooral ook een flesje authentieke Arehucas rum mee voor thuis.

Ook het kleurrijke dorpje Teror wordt vaak bestempeld als een van de mooiste dorpen op Gran Canaria en dat is niet onterecht. In het sfeervolle centrum is het een verzameling van vrolijk gekleurde huizen en met bloemen versierde, houten balkons. Teror staat bekend om haar typische Canarische producten, die ook iedere zondag op de boerenmarkt verkocht worden. Hier zijn veel lokale lekkernijen te verkrijgen zoals chorizo, bloedworst en ambachtelijke geitenkaas.

 

route4 4

route4 5

 route4 6

 

Voordat Gran Canaria door de Spanjaarden werd veroverd diende Galdár als hoofdstad van één van de Guanche Koninkrijken op het eiland. De rijke geschiedenis van Gáldar maakt dat het dorpje ook bomvol historische gebouwen staat. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Cueva Pintada: een 2000 jaar oude grot met muurschilderingen waar een volledig archeologisch museum omheen gebouwd is. Ook zijn hier de traditionele grotwoningen te bewonen.

Op een steenworp afstand van Agaete vind je het vissersdorpje Puerto de las Nieves, dat tegenwoordig ook een belangrijke functie dient als verbinding naar Tenerife. Vanaf hier maak je heel gemakkelijk een dagtrip met de ferry, die je binnen 1,5 uur naar Tenerife brengt.

 

route4 7

route4 8

 route4 9

 

We eindigen onze reis in Tamadaba. Dit uitgestrekte natuurpark ligt op een halfuurtje rijden van Agaete en brengt je in een compleet andere wereld. Hier vind je het grootste inheemse pijnboombos van Gran Canaria. Het bos beslaat zo’n 7.500 hectare en is één van de minst onaangetaste gebieden op Gran Canaria. Ook werd het Tamadaba natuurpark door Unesco tot Biosfeerreservaat verklaard.

Het park is een verzameling aan dennenbossen, groene bergtoppen en duizelingwekkend steile afgronden. Op heldere dagen kun je hier zelfs het buureiland Tenerife (en de Teide) zien dat op zo’n 120 km verderop ligt. In het park zijn verschillende kampeer- en barbecue plaatsen aangelegd, iets waar de locals maar al te graag gebruik van maken in het weekend. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn verschillende routes en één van de mooiste is die naar Roque Faneque, op 1027 meter hoogte.