route2

 

Maspalomas – Roque Nublo

 

Deze route is uitermate geschikt voor liefhebbers van natuurschoon, cultuur en historie. De route voert je langs archeologische vindplaatsen, pittoreske dorpjes en barst van de bezienswaardigheden. Voor deze tour zou je tenminste een dag moeten uittrekken.

Voor deze eilandtour op Gran Canaria vertrekken we weer vanuit Maspalomas.

Na een kwartier rijden kom je aan bij de eerste tussenstop op deze route: het openluchtmuseum Mundo Aborigen. Dit museum geeft je een kijkje in de geschiedenis van de omgeving Fataga en de Guanches, de originele eilandbewoners van Gran Canaria.

Nog geen 1,5 kilometer verder vind je een van de mooiste uitkijkpunten op deze route. Dit viewpoint kijkt enerzijds uit op de duinen van Maspalomas en anderzijds op de Barranco de Fataga. De rotsachtige omgeving is het gevolg van de vulkanische uitbarsting, zo’n 11 tot 12 miljoen jaar geleden.

 

route2 1

 route2 2

 route2 3

 

Een andere bezienswaardigheid in de omgeving is de archeologische vindplaats in Arteara. Deze Necrópolis (stad van de doden) is meer dan 1300 jaar oud en is met ruim 900 graven een van de grootste begraafplaatsen van de originele eilandbewoners.

Onderweg kom je ook de Aloe Vera plantage tegen. tijdens een rondleiding met een Nederlandstalige gids leer je hier alles over de duurzame teelt van Aloë Vera. De plantage is eigendom van het familiebedrijf Finca Canarias, dat zich al twee generaties lang bezighoudt met het telen van 100% biologische Aloë Vera. Op de plantage in Fataga vind je maar liefst 20.000 Aloë Vera planten.

 

route2 4

route2 5

 route2 6

 

Verscholen in de vallei van de duizend palmen vind je verreweg het bekendste dorpje van Gran Canaria. Het bergdorpje Fataga is een doolhof van smalle straatjes met witte huizen, omgeven door honderden soorten wuivende palmbomen. Fataga telt slechts 400 inwoners en in het dorpje vind je slechts een handjevol barretjes, (souvenir)winkeltjes en een kerkje.

Genesteld tussen groene heuvels vind je het dorpje San Bartolomé de Tirajana. De historische dorpskern, dat Tunte wordt genoemd, werd vernoemd naar de inheemse nederzetting van de Guanches. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerk van San Bartolomé de Tirajana (1922) en het prachtige uitkijkpunt Mirador de La Orilla.

Na San Bartolomé de Tirajana klim je steeds verder naar boven tot een indrukwekkende 1800 meter. Op deze hoogte waan je je eerder in een Scandinavisch natuurgebied dan op een Canarisch eiland. De top van Roque Nublo is niet met de auto te bezoeken, dus de parkeerplaats is het eindstation van de route naar Roque Nublo. Hier steken de toppen van groene naaldbomen door de wolken en word je getrakteerd op adembenemende views op het omliggende berglandschap. Liefhebbers van wandelen zullen hier hun hart ophalen, want dit is een perfecte plek om te hiken en van het uitzicht te genieten. 

 

route2 7

 

Roque Nublo mag zeker tot de mooiste plekken van Gran Canaria gerekend worden. Op heldere dagen kun je vanaf hier zelfs het buureiland Tenerife zien! Bovendien was Roque Nublo een heilige plek voor de Guanches. De wandelroute naar de top van deze 67 meter hoge monoliet duurt zo’n 45 minuten. Tijdens deze route leg je zo’n 1,5 kilometer af met een hoogteverschil van 186 meter.