route1

 

Maspalomas – Presa de las Niñas

 

Deze route maakt een uitstekende roadtrip voor liefhebbers van bergen en natuurschoon. Onderweg passeer je prachtige uitkijkpunten met adembenemende uitzichten. Deze route van Maspalomas naar Presa de las Niñas duurt ongeveer een uur. Wil je alle tussenstops bezoeken? Trek dan tenminste een halve dag uit voor deze eilandtour.

Deze route begint in het meest zuidelijke puntje van Gran Canaria, namelijk Maspalomas. Omdat de meeste vakantiegangers aan de zuidkust verblijven zal dit vaak het vertrekpunt zijn van hun eilandtour op Gran Canaria. De meest bijzondere bezienswaardigheid in Maspalomas zijn de prachtige goudgele zandduinen.

Vanaf Maspalomas kun je natuurlijk de snelweg nemen, maar persoonlijk vind ik de kustweg richting de westkust een stuk interessanter en een veel beter begin van je eilandtour op Gran Canaria. Deze weg voert je langs bijzondere plekjes zoals de haven van Pasito Blanco, het slaperige vissersdorpje Arguineguín, het bounty strand van Anfi del Mar, Puerto Rico, het Caribische Amadores strand en de gigantische golfbaan in de Tauro vallei terug richting de snelweg. Je kunt er ook voor kiezen om de snelweg te nemen vanaf Maspalomas, maar dan zou je deze mooie plekjes moeten missen.

Bij de afslag Mogán houdt de snelweg op en gaat deze over op een bergweg. Dit is een goed moment voor een tussenstop in Puerto de Mogán: een van de mooiste dorpjes op Gran Canaria. Puerto de Mogán staat vooral bekend om haar witgekalkte huisjes en weelderige bougainville in allerlei kleuren. Ook is hier iedere vrijdag een levendige markt te vinden.

 

route1 eilandtour

 

Na je tussenstop bij Puerto de Mogán neem je de bergweg en passeer je het bergdorpje Mogán. Een mooie bezienswaardigheid is Molino de Viento, een van de weinige authentieke molens op Gran Canaria. Naast en rondom de windmolen kun je alledaagse Canarische gebruiksvoorwerpen bewonderen in reuzenformaat.

Na Mogán wordt de route steeds bergachtiger en passeer je verschillende uitkijkpunten die zeker een tussenstop waard zijn. Na een kleine 40 minuten rijden ben je aangekomen bij je eindpunt van deze eilandtour op Gran Canaria: het Presa de las Niñas stuwmeer. Dit kunstmatig aangelegde meer wordt omringd door inheemse bloemen, planten en Canarische pijnbomen.

Ook is het een populaire recreatieplaats voor locals die hier maar al te graag kamperen. Het gebied beschikt over barbecue plaatsen, picknicktafels en toiletten en is een fantastische plek om te picknicken en te wandelen. Aan de andere kant van Presa de las Niñas vind je het bijna even imposante stuwmeer van Soria. Zodra het een paar dagen flink heeft geregend begint het hoger gelegen stuwmeer van Presa de las Niñas te overstromen en ontstaat er een spectaculaire waterval tussen de twee meren.

 

route1 1

route1 2

 route1 3