giftige vis

 

Dodelijke kogelvissen spoelen aan op de stranden van de gemeente Mogán

 

De gemeenteraad van Mogán heeft eindelijk een verklaring afgelegd over de massa’s dode vissen die de afgelopen dagen zijn aangespoeld op de zuidwestelijke kust van Gran Canaria. Ze melden dat deze oceanische kogelvissen, een ongewone soort in de wateren van de Canarische Eilanden, sterven omdat ze erg gevoelig zijn voor veranderingen in de watertemperatuur. Er is vastgesteld dat ze op volle zee omkomen en uiteindelijk aanspoelen.

In andere delen van de wereld zijn massale sterftegevallen waargenomen, maar zonder dat de oorzaken duidelijk zijn gedefinieerd, hoewel onderzoekers dergelijke gevallen in verband hebben gebracht met gifstoffen in het water, die mogelijk alleen bepaalde soorten treffen.

Een andere commentator suggereert dat dit verband zou kunnen houden met de recente onderzeese aardbevingen rond de Canarische eilanden, met name door de gevolgen van de “vulkanische kloof” die voldoende hitte had kunnen produceren om deze vissen te doden, hoewel ze niet kunnen verklaren waarom dit alleen effect heeft op deze soort.

Deze soort kogelvis, Lagocephalus lagocephalus, is zeer giftig; ze produceren de krachtige neurotoxine Tetrodotoxine. 'Fugu'-kogelvissen produceren hetzelfde gif en zijn berucht als het potentieel dodelijke Japanse gerecht, zo gevaarlijk dat er na jaren van training een vergunning voor nodig is om het voor menselijke consumptie te mogen bereiden en koken.

De gemeente Mogán waarschuwd mensen om deze vissen niet op te rapen, of zelfs te proberen ze te consumeren.