blijf gezond

 

AEMET voorspelt één van de heetste zomers ooit gemeten op de Canarische Eilanden

 

Het Meteorologisch Agentschap (AEMET) voorspelt dat deze zomer warmer dan normaal zal zijn en één van de heetste ooit gemeten op de Canarische Eilanden. Ze schatten de kans hierop op meer dan 70% na een droog voorjaar, wat qua weersvoorspellingen een hoog percentage is. Daarnaast valt er zwaardere neerslag dan normaal te verwachten, wat ook kan leiden tot een toename van "tropische" weersomstandigheden.

De directeur van het AEMET Meteorologisch Centrum in Santa Cruz de Tenerife, Víctor Quintero, heeft geverifieerd dat de drie maanden maart, april en mei 2023 de warmste waren sinds 1961, toen de metingen begonnen, met een gemiddelde temperatuur van 19,6°C in de provincie Las Palmas, +1,8°C heter dan normaal, en 17,1°C in Santa Cruz de Tenerife, wat 2,0°C hoger is dan normaal.

In maart en april waren er zeer hoge temperaturen in vrijwel alle delen van de archipel, de warmste sinds 1961, en mei is bevestigd als de elfde warmste maand ooit gemeten.

Temperatuurrecords werden verbroken in Arona (Tenerife) met 37,5 °C op 31 maart, in Mogán (Gran Canaria) met 37,1 °C op 30 maart, en in Los Llanos de Aridane (La Palma) dat ook op 31 maart 36,5 °C bereikte.

Hij benadrukte ook dat de lente de droogste was sinds 1961, vooral in het noordoosten van Tenerife, dat traditioneel een van de gebieden is met de meeste neerslag, met slechts 21% van de normale neerslag van slechts 11 liter per vierkante meter.

Wanneer deze neerslag wordt uitgesplitst, was er slechts 4,5 liter per vierkante meter in de oostelijke provincies Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, en 18,9 liter per vierkante meter in het westen, dat zijn Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro.