sneeuw gran canaria

 

Sneeuwval op Gran Canaria

 

Er is een actuele weerswaarschuwing met betrekking tot sneeuwval voor Gran Canaria. De Cabildo waarschuwt vanaf 1.400 meter, AEMET vanaf 1.700 meter

Voor Gran Canaria geldt sinds gisteren 21.00 uur een officiële waarschuwing van de Cabildo de Gran Canaria voor sneeuwval vanaf 1.400 meter hoogte. Het bijbehorende noodplan voor Gran Canaria is geactiveerd. Dit noodplan werd geactiveerd op basis van de actuele voorspellingen van de Spaanse weerdienst AEMET. De huidige weermodellen gaan ervan uit dat de zwaarste sneeuwval in de vroege ochtenduren kan worden verwacht. Daarom zijn er verschillende maatregelen gedefinieerd.

Onder de maatregelen wordt de sluiting van de lokale recreatiegebieden in de hoge regio's van Gran Canaria genoemd. Mogelijke wegafsluitingen zijn al voorbereid en de controles op de toegangswegen naar de bergen worden verscherpt.

De eerste vlokken sneeuw en natte sneeuw vielen afgelopen nacht (woensdag) op de top van Gran Canaria, nadat de Cabildo een waarschuwing had afgegeven voor sneeuwval op het eiland na voorspellingen van het State Meteorological Agency (AEMET).

Met name de GC-130, bij het knooppunt Llanos de la Pez, en de GC-134 en GC-135 werden geclassificeerd als gevaarlijk voor chauffeurs, en ze adviseren chauffeurs om uiterst voorzichtig te zijn en niet naar de top te gaan.

Gisteravond laat sloot de Cabildo de toegang tot Pico de las Nieves af vanwege ongunstige weersomstandigheden en de aanwezigheid van sneeuw en ijs op de weg.

Ook zijn er opruimingsvoertuigen opgesteld, zodat deze zo snel mogelijk kunnen vertrekken als de sneeuw begint te vallen. Hun taak is om de hoofdwegen in de berggebieden vrij te houden, waarbij de bewoners absolute voorrang krijgen. Er werden extra reddingsteams gevormd om indien nodig sneller te kunnen ingrijpen.

Tegelijkertijd werd het plan voor civiele bescherming van het eiland Gran Canaria (PEIN) gisteravond om 21.00 uur geactiveerd, zonder in dit stadium een onbepaalde einddatum.

De huidige weerswaarschuwing van AEMET stelt dat er sneeuwval mogelijk is in Tenerife en Gran Canaria van 21.00 uur tot vrijdag 9.00 uur. Het verwachte sneeuwdek kan rond de 2 centimeter liggen. Dit kan natuurlijk, zoals altijd, ook meer lokaal zijn. De algemene kans is maximaal 40%.