Gran Canaria storm

 

Een tropische cycloon kan zich de komende vijf dagen vormen in de buurt van de Canarische Eilanden

 

Voor komend weekend is er voor de Canarische Eilanden 50% kans op een tropische storm. De Spaanse weerdienst AEMET heeft voor komend weekend regen voorspeld. Er is ook een reëel risico dat een tropische storm de Canarische Eilanden treft. Het Amerikaanse Hurricane Monitoring Centre en de Spaanse Meteorologische Dienst houden momenteel een tropisch front in de gaten dat ongeveer 50% kans heeft om zich tot een tropische storm te ontwikkelen.

De huidige weersomstandigheden voor het ontstaan van een tropische storm zijn volgens AEMET waarschijnlijk zeer gunstig in de regio. Zolang een dergelijke stormformatie zich niet voordoet, wordt echter een eventuele reisroute voor tropische stormen niet gecommuniceerd. Dat is de norm bij het NHC. Momenteel zijn de oppervlaktewinden echter niet intens genoeg om dit tropische front te classificeren als een bewegende tropische storm. Op dit moment is het simpelweg te vroeg om precies te kunnen bepalen of een tropische storm de Canarische Eilanden zal treffen of niet. Het weer zal echter niet mooi zijn.

Alle modellen laten zien dat er waarschijnlijk vanaf zaterdagavond regen op de Canarische Eilanden gaat vallen. "Wijdverbreide neerslag", vooral op de eilanden met hoge bergen, is zeer waarschijnlijk. Deze regens zullen naar verwachting ook op zondag en maandag aanhouden. Ook stevige windstoten, vooral op de toppen, zijn te verwachten.

Ondanks dit regenfront zou de huidige hitte moeten aanhouden. In het zuiden van het eiland is het vaak nog warm, rond de 30 °C.

 

tropische cyclone