Mistvangers op Gran Canaria
Wetenschappers op Gran Canaria en Portugal ontwikkelden het ‘Life Nieblas’-project. Daarvoor ontwierpen ze ‘mistvangers’ die het water uit mist opvangen. Het verzamelde water wordt gebruikt om herbebossing te bevorderen.
De ‘mistvangers’ zien er uit als grote holle pilaren met plastic gaas, en een reservoir op de bodem. Om zo veel mogelijk water te verzamelen, worden ze in de windstroom geplaatst. De constructies bestonden al, maar waren nog nooit efficiënt gebruikt volgens Vicenç Carabassa, researcher bij CREAF (Centre for Ecological Research and Forestry Applications) en de hoofdwetenschapper van het project.
“Mistopvang is bijzonder geschikt voor het herstel van de laurierbossen van Gran Canaria, die zelf bestaan door het opvangen van mistwater” zegt Carabassa. De wasachtige bladeren maken het mogelijk voor de bomen om gecondenseerde mist op te vangen. “Het systeem zorgt ervoor dat jonge boompjes kunnen bloeien totdat ze volwassen genoeg zijn om zelf water op te vangen”, voegt hij eraan toe.
Zowel mist al wind is nodig om de ‘mistvangers’ te doen werken. Daarom is Gran Canaria en Portugal een ideale locatie voor het project. Het project zou het laurierbos in het Doramas Rural Park van Gran Canaria kunnen herstellen. Daar is momenteel gevaar voor woestijnvorming.
Op Gran Canaria hopen de wetenschappers 215.000 liter mist- en dauwwater per jaar op te vangen om 35 hectare te herbebossen met 20.000 laurierbomen in het Doramas bos. Voor de herbebossing worden er enkel inheemse soorten geplant die typisch zijn voor laurierbossen.