masker gran canaria

 

Mondkapjes blijven voorlopig nog verplicht in Gran Canaria

 

Volgens de Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, is het einde van het verplichte gebruik van maskers er nog niet. Maskers moeten nog steeds worden gedragen in het openbaar vervoer, in apotheken, ziekenhuizen, medische centra en verzorgingstehuizen in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden.

De gezondheidsautoriteiten zijn niet van plan om de maatregelen te versoepelen die sinds april van kracht zijn, toen maskers niet langer verplicht werden in gebouwen, maar noodzakelijk werden geacht in omstandigheden waarin de meest kwetsbaren moeten worden beschermd.

Darias werd er enkele dagen geleden op een persconferentie naar gevraagd en zei dat haar afdeling altijd het advies van de experts zal opvolgen, en voorlopig wordt het idee om de maskerregel helemaal te verwijderen niet overwogen.

Zoals de officiële staatscourant BOE meldt is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht in de volgende situaties en locaties:

  • Ziekenhuizen en medische centra waar het personeel, de bezoekers en patiënten (buiten hun eigen kamer) een mondkapje moeten dragen.
  • Apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen etc. Werknemers en bezoekers moeten een mondkapje dragen in openbare ruimtes. Bewoners in bejaardenhuizen hoeven geen mondkapje te dragen.
  • Trein, metro, tram, bus, transferbus, taxi, boot, cruise en in het vliegtuig. Bij de stations en in het vliegveld hoef je geen mondkapje meer te dragen maar het wordt nog steeds aangeraden om dat wel te doen.

Ze bevestigde ook dat in het najaar, wanneer de Pfizer- en Moderna-vaccins die zijn aangepast voor de nieuwe Omicron-varianten arriveren, een nieuwe Covid-vaccinatiecampagne zal beginnen. De eersten die het vaccin krijgen, zijn de 80-plussers en bewoners van verzorgingshuizen.