fabriek

 

De bouw van een zeewater ontziltingsinstallatie langs de GC-500 vordert

 

De eerste fase van het ambitieuze project "Salto de Chira", de bouw van een zeewater ontziltingsinstallatie langs de GC-500, vordert. (Een zeewater ontziltingsinstallatie is een fabriek waarin zoet water uit zout water wordt gemaakt).

 

bouw fabriek

 

Tot 7.800 kubieke meter (ongeveer 2,7 miljoen kubieke meter per jaar) water per dag zal de Chira-dam gaan vullen. Onderweg via de Soria-dam worden pompstations gebouwd, waarvan sommige ook elektriciteit opwekken.

Ingenieur Yonay Concepción Guodemar van de Insular Council of Waters van Gran Canaria en technisch directeur van "Salto de Chira" legt uit dat het werk een wereld omvat die zich kan aanpassen aan de variabiliteit van hernieuwbare energiebronnen. De eigenaardigheid van dit systeem ligt in de werking via een hydraulisch circuit, dat wil zeggen, terwijl drie van de zes turbines waarmee de fabriek is uitgerust energie verbruiken (pompmodus) en water naar het bovenste deel van de Chria-dam pompen, de andere drie dan elektriciteit genereren (turbinemodus).

Hierdoor kan de fabriek zich op elk moment aanpassen aan de natuurlijke veranderingen in hernieuwbare energie en een jaarlijks overschot van 700.000 kubieke meter water genereren, dat voornamelijk wordt gebruikt voor herbebossing, brandbestrijding en activiteiten in de primaire sector, waardoor de ernstige woestijnvorming wordt beperkt.

 

Video "Salto de Chira"