auto huren gran canaria groot

 

Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte

 

De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. Op warme dagen kunnen we tijdens het rijden in de hitte de auto lekker fris houden met de airco. Maar staat de auto stil, dan lopen de temperaturen snel op. In pakweg tien minuten kan op een mooie zomerdag de temperatuur al gemakkelijk ver boven de 40 graden komen. Als je uitstapt, ook al is het voor korte tijd, moet je natuurlijk kinderen en dieren meenemen. Maar hen niet alleen, ook deze voorwerpen kun je beter uit je hete auto halen.

Elektronica met batterijen

Als je een apparaat met batterijen langer dan zo’n twee uur in een extreem hete auto laat liggen, kan dit de levensduur van de batterij permanent verkorten. Maar bovendien raken door de hitte ook andere delen van het apparaat beschadigd, waaronder het lcd-scherm, de plastic behuizing en de lijm die het apparaat bij elkaar houdt. Dit geldt voor smartphones, tablets, laptops en veel meer devices. En denk daarbij ook aan de powerbank - die houdt het hoofd ook liever koel. Heb je een los navigatieapparaat? Dat kun je in de zonnige auto ook beter buiten de directe zonnestralen opbergen.

Deodorant (en andere spuitbussen)

Een deodorant met roller levert in een warme auto geen gevaar op. Dat is namelijk gewoon een vloeistof die met het balletje op de huid wordt gebracht. Laat daarentegen geen spuitbus achter in je auto als deze heet is, niet in direct zonlicht maar ook niet in het dashboardkastje. De hitte kan namelijk de druk verhogen en de fles laten ontploffen. Onnodig te zeggen dat dit erg gevaarlijk is, vooral als je in de auto zit of rijdt. Doe anders je deodorant in de kofferbak, die heeft minder last van de hitte.

Aansteker niet achterlaten

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om te onthouden: een aansteker in je auto achterlaten kan extreem gevaarlijk zijn. Vooral als hij in direct zonlicht ligt, kan een aansteker exploderen bij extreme hitte. Daarmee kan dus je auto in brand vliegen. Het beste om met de aansteker te doen? Neem hem mee in je tas of in je zak om elk risico te vermijden. Oh, en laat ook je bril niet op het dashboard liggen, want de zon die door de bril schijnt kan brand veroorzaken.

Blikjes frisdrank

Het is belangrijk om je dorst te lessen in de auto op hete dagen. Maar als je kunt, geef dan de voorkeur aan een fles water boven blikjes. Niet alleen omdat het beter is voor je gezondheid, maar vooral omdat het minder gevaarlijk is. Net als een spuitbus kan een blikje met frisdrank ook exploderen bij blootstelling aan hoge temperaturen. Het levert geen brandgevaar op, maar de cola of sinas zit dan overal. Over dat flesje water gesproken: zorg dat het uit de zon blijft. Het water in het flesje werkt namelijk als een vergrootglas voor de zonnestralen. En die kunnen, hoe klein die kans ook is, ook weer brand veroorzaken in je auto. Dus als je uitstapt, neem dan je fles water mee, of ruim hem anders op.

Nagellak geeft ook risico bij hoge temperaturen

Dit waren vooral voorwerpen die onder druk staan. Ook voorwerpen zonder druk kun je beter uit je auto meenemen. Bijvoorbeeld nagellak. Door de hoge temperaturen vallen de verfdelen uit elkaar. Ook kan door de temperatuur het flesje barsten. En zie dát dan maar eens schoon te maken!

Opmerking van mijn vrouw: Vergeet ook je lippenstift niet uit je auto te halen!