'IGIC (BTW) niet inbegrepen' is volgens de OCU niet legaal op menu's
Soms, na het genieten van een goede maaltijd of een avondje uit, krijg je een slechte smaak in je mond wanneer de rekening wordt gepresenteerd, omdat de bar of het restaurant een extra toeslag op je rekening heeft gezet die je niet had verwacht. Daarom heeft de grootste consumentenbeschermingsorganisatie in Spanje, de OCU richtlijnen opgesteld voor wat ze mogen rekenen en wat niet.
De vraag is dus: wat mag wel en niet in rekening worden gebracht in bars en restaurants?
"In een vrije markt maatschappij zijn de prijzen vrij", legt de OCU uit, "en dit geldt ook voor de horeca, dus voor dezelfde frisdrank kun je op de ene plek 2 euro betalen of op de andere 10 euro, en het is legaal in beide gevallen, zolang de prijs naar behoren in de prijslijst wordt weergegeven".
De OCU heeft een aantal dingen verzameld die niet in rekening mogen worden gebracht in bars en restaurants:
- IGIC (BTW) apart in rekening brengen:
De IGIC (BTW) op de Canarische Eilanden, of de IVA op het vasteland, mogen niet apart in rekening worden gebracht. Volgens de nationale wetgeving is het niet toegestaan om de waarschuwing ‘sin IGIC’ (BTW niet inbegrepen) te plaatsen, zelfs niet als het op het menu staat. Daarom moeten de prijzen die in het menu worden vermeld inclusief IGIC (BTW) zijn. - Het bestek:
Hoewel het in sommige landen gebruikelijk is om extra te rekenen voor het bestek, is het niet toegestaan, dit moet bij de prijs inbegrepen zijn. - Een toeslag rekenen voor een reservering:
In bars en restaurants is het niet toegestaan om meer te vragen voor een reservering, maar wel is toegestaan, vooral bij grote groepen of tijdens feestdagen zoals Kerstmis, om een voorschot te vragen, die later van de rekening moet worden afgetrokken. - Toeslag voor terrastafel:
Omdat veel mensen op vakantie buiten willen dineren, rekenen sommige bars of restaurants extra voor een terrastafel. Ze mogen dit wel doen, maar het moet wel van tevoren worden gemeld en de kosten moeten op hun officiële afgestempelde prijslijst van het gemeentehuis staan. - Kraanwater:
Bars en restaurants zijn verplicht om gratis kraanwater te schenken in Spanje en de Canarische Eilanden. - IJsblokjes:
Het schijnt een tendens te zijn dat men in bars en restaurants extra geld vraagt voor ijsklontjes, niet alleen in de frisdranken maar ook in bijvoorbeeld de ‘café con hielo’ (koffie met ijs). Het laten betalen voor ijsklontjes is niet verboden maar dat moet duidelijk staan aangegeven. - Brood:
Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor of tijdens een maaltijd brood op tafel krijgt en dat dit later als een extra kostenpost op de rekening staat. Het vragen van een bedrag voor brood mag in Spanje zolang dat expliciet staat vermeld op de menukaart. Wordt er zonder iets te vragen brood op tafel gezet en dat wil je niet, dan moeten ze dat weghalen en niet afrekenen. - Melk in de koffie:
Hoe vreemd het ook leest, bij de OCU zijn gevallen bekend dat er extra bijbetaald moest worden voor de melk in de koffie. Dat is alleen toegestaan als dat op de menukaart duidelijk vermeld staat. Gelukkig komt dit niet vaak voor want een ‘café con leche’ of ‘cortado’ met een plus voor ‘leche’ is een beetje vreemd. - Toilet:
In Nederland is het vrij normaal om iets te betalen voor het gebruik van een toilet maar als dat in een bar of restaurant is moet dat voor de klanten gratis zijn. Aan niet-klanten mag wel iets gevraagd worden maar in de praktijk is dat lastig te controleren.
In de OCU-richtlijnen zijn er veel andere items en situaties, zoals het aperitief dat sommige gelegenheden serveren zonder dat je erom hebt gevraagd, of onverwachte kosten voor brood, maar ze zijn toegestaan omdat ze op het menu staan en je ze hebt geaccepteerd. Uiteindelijk, zolang ze u eerst informeren over de kosten, en het staat op hun menu op een officieel gestempelde prijslijst, kunnen ze u dat in rekening brengen.