Portugees oorlogship

 

Weer 'Portugese oorlogsschepen' op stranden van Gran Canaria

 

Portugese oorlogsschepen, die vanwege hun gelijkaardige uiterlijk aangezien worden voor kwallen en meestal te vinden zijn in de open zee, verschenen deze week op twee stranden van Gran Canaria. In de baai van Tufia zijn verschillende exemplaren door de stroming aangespoeld, terwijl in Melenera één persoon medische hulp nodig had nadat hij in contact was gekomen met een Portugees oorlogsschip. De gemeente Telde heeft de witte vlag op de stranden gehesen en adviseert om weg te blijven van de stranden totdat het weer veiliger is.

De angel van een Portugees oorlogsschip kan dodelijk zijn voor een kind en voor elke volwassene met een verzwakte gezondheid. Voor een persoon met een normaal gewicht en een normale gezondheid zou het niet extreem schadelijk moeten zijn en de effecten ervan zouden binnen een paar uur afnemen.

Prikkeling en jeuk in het contactgebied is het mildste symptoom. De steek kan hevige pijn, braken en koorts veroorzaken, misselijkheid en kan zelfs dodelijk zijn. Zijn gif is zeer gevaarlijk en blijft actief, zelfs als het exemplaar op het strand is terechtgekomen. Om deze reden is het essentieel om hem nooit aan te raken.

Als je toch gestoken wordt dan is het eerste wat je moet doen: het gif neutraliseren, door de resten van de tentakels van de huid te verwijderen. Afhankelijk van waar je wordt geraakt, en afhankelijk van de afstand tot een EHBO-post of een apotheek, kun je proberen de plek te wassen met alcohol of zout water. Gebruik nooit vers water omdat dit de effecten versterkt. Het wordt ook niet aanbevolen om azijn te gebruiken, iets dat kan werken bij gewone kwallen. Het is niet aan te raden om koud water aan te brengen, maar bij voorkeur warm en dan een cortisonecrème te gebruiken.