digitaal certificaat

 

Het digitaal EU-covidcertificaat is nu met een jaar verlengd

 

Eind juni 2022 eindigt de 12 maanden periode van het digitaal EU-covidcertificaat waarmee inwoners van de EU-landen kunnen aantonen of ze gevaccineerd, getest of genezen zijn wat betreft het coronavirus. Het digitaal EU-covidcertificaat wordt op dit moment hoofdzakelijk nog gebruikt voor het reizen binnen de EU. 

De Europese Commissie heeft op 3 februari 2022 nog voorgesteld om het digitale EU-covidcertificaat met een jaar te verlengen, tot en met 30 juni 2023. Dat advies werd door het Europees Parlement aangenomen en dus komt er een verlenging van 12 maanden.

Wat betekent dit voor het reizen naar Gran Canaria?

Wat betekent deze 12 maanden verlenging voor het gebruik van het digitale EU-covidcertificaat voor Gran Canaria? Op dit moment is het hebben van een digitaal EU-covidcertificaat nog de enige corona-eis om Gran Canaria binnen te mogen komen nadat het verplicht invullen van het SpTH gezondheidsformulier niet meer nodig is en de mondkapjesplicht in praktisch alle binnenruimtes is afgeschaft.

Voorlopig blijft het hebben van het digitale EU-covidcertificaat verplicht om Gran Canaria in te mogen reizen. Dat betekent dat iedereen die Gran Canaria binnenkomt via dit document moet laten zien of ze gevaccineerd, getest of genezen zijn.

Op dit moment

Om Gran Canaria binnen te kunnen komen met het vliegtuig of de boot moet je beschikken over een geldig digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas zoals die in de CoronaCheck-app staat in Nederland en CovidSafe-app in België. Deze bestaat uit 1 van de volgende 3 documenten die verplicht zijn voor reizigers vanaf 12 jaar om Gran Canaria binnen te mogen komen: vaccinatiebewijs of testbewijs of herstelbewijs. Alle reizigers van 12 jaar en ouder, ongeacht het land van vertrek, moeten een van de volgende documenten overleggen. Een geldig digitaal EU-covidcertificaat of "EU Digital COVID Certificate" of gelijkwaardige documenten die een van de onderstaande documenten bevatten. 

Bewijs van volledige vaccinatie

Geldigheid: tussen 14 en 270 dagen na de laatste geplande dosis van de primaire vaccinatiereeks werd toegediend. Na 270 dagen (9 maanden) moeten vaccinatiecertificaten een boosterdosis bevatten. Voor mensen jonger dan 18 jaar hebben vaccinatiecertificaten met een volledig primair schema geen vervaldatum. Dat betekent dus dat de boosterprik niet verplicht is na 270 dagen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar die volledig (met twee prikken) gevaccineerd zijn.

OF

Negatief resultaat van een moleculaire PCR-test vóór vertrek (geldig 72 uur) of snelle antigeentest (24 uur geldig).

OF

Bewijs van herstel van COVID-19. Geldigheid: vanaf dag 11 na de eerste positieve moleculaire test en tot 180 dagen na de monsterdatum.

Reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig digitaal EU-covidcertificaat moeten het Spaanse gezondheidscontroleformulier SpTH invullen en handmatig gegevens invoeren over vaccinatie, herstel van COVID-19 of negatief testresultaat, die aan dezelfde eisen voldoen als voor het digitaal EU-covidcertificaat.

Het hebben van een geldig digitaal EU-covidcertificaat geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar, ongeacht of je met het vliegtuig, eigen vervoer of bootreizigers. Maar alleen de vliegtuigreizigers en bootreizigers worden gecontroleerd op deze documenten. Theoretische kan de politie ook op land eigen vervoer reizigers controleren maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit. Om naar Spanje te reizen is het verstandig om altijd je eigen geldig digitaal EU-covidcertificaat in orde te hebben.