milieubord

 

Spanje krijgt een nieuw verkeersbord om lage-emissiezones te identificeren

 

Alle Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners moeten in de toekomst conform de Spaanse klimaatveranderingswet (Ley de Cambio Climático) gebieden creëren met beperkte toegang voor vervuilende voertuigen. Die gebieden heten de lage-emissiezones waarvan op dit moment diverse steden hun eigen verkeersborden hebben. Maar de Spaanse verkeersdienst DGT heeft nu een algemeen lage-emissiezone verkeersbord gepresenteerd dat voor heel Spanje zal gaan gelden.

Praktisch alle grote Spaanse steden krijgen een nieuwe verkeersbord die specifiek bedoeld is om lage-emissiezones (Zonas de Bajas Emisiones of ZBE) te markeren. In feite gaat het om een verbodsbord ofwel verboden-toegang-bord behalve als een voertuig voldoet aan bepaalde eisen. Je kunt het nieuwe verkeersbord ook omschrijven als een ‘begin-milieuzone-bord’.

Milieustickers

De enige voertuigen die de lage-emissiezones mogen betreden en die zo staan aangegeven op het nieuwe verkeersbord van de Dirección General de Tráfico (DGT) zijn:

 

Milieustickers 0

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

 

Milieustickers eco

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

 

Milieustickers c

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

 

Milieusticker b

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

 

Alle overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) waar geen milieusticker voor bestaat in Spanje.

Waar te krijgen ?

De milieustickers hebben een prijs van 5 euro en zijn te koop bij de Spaanse postkantoren (oficinas de correo). Daarnaast zijn ze ook te koop bij bepaalde garages die aangesloten zijn bij het Confederación Española de talleres (CETRAA) netwerk en bij bepaalde administratiekantoren (gestores administrativos).

De milieusticker kan ook online gekocht worden bij de DGT waarbij deze naar huis wordt gestuurd voor 6,50 euro. Daarvoor moet men wel de juiste documenten scannen en online naar de DGT sturen.

Om de juiste sticker te kunnen kopen heeft men het kentekenbewijs van het voertuig nodig en dient men een geldig rijbewijs te tonen. In Spanje hebben veel voertuigen waarschijnlijk al een sticker omdat deze als promotie tussen 2015 en 2017 naar meer dan 4 miljoen eigenaren van voertuigen werd gestuurd die deze dus gratis hebben ontvangen.

Steden

Als we als referentie 2021 nemen kunnen we aan de hand van de gegevens van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) zien welke steden op de Canarische eilanden voldoen aan de eis van 50.000 inwoners.

 Steden  Aantal inwoners 
 Arona  82.777 
 Arrecife  64.645 
 Granadilla de Abona  51.233 
 Las Palmas de Gran Canaria   381.223 
 San Bartolomé de Tirajana  53.397 
 San Cristóbal de La Laguna  158.911 
 Santa Cruz de Tenerife  209.194 
 Santa Lucía de Tirajana  74.602 
 Telde  102.791