Dolfijnen

 

Doden dolfijnen rond de Canarische Eilanden

 

Onlangs zijn verschillende dode dolfijnen en walvissen aangespoeld op stranden rond de Canarische Eilanden en na een aantal jaren van onderzoek heeft de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) geconcludeerd dat klimaatverandering indirect heeft geleid tot de doden dolfijnen in de wateren rond de Canarische Eilanden sinds 2008.

Veterinaire pathologen hebben bewijs gevonden voor het bestaan ​​van een reeks biotoxines die worden gegenereerd door lokale microalgen die dodelijk zijn voor walvisachtigen. Deze toxines, ook wel 'Brevetoxinen' genoemd, worden uitgestoten door microalgen als gevolg van factoren die verband houden met klimaatverandering, zoals de opwarming van de Atlantische Oceaan.

De microscopisch kleine deeltjes die worden uitgestoten door de microalgen van de Karena Brevis-soort, komen terecht in de magen van vissen en deze worden op hun beurt door de dolfijnen opgegeten, wat leidt tot bedwelming en vervolgens tot acute dood.

Zoals de ULPGC opmerkt, vertegenwoordigt dit nieuwe onderzoekswerk het eerste geval van brevetoxicose in Europese wateren die enorme acute sterfte bij dolfijnen veroorzaakt door dit natuurlijke toxine. En ze voegen eraan toe dat dit soort brevetoxinen relatief vaak voorkomen in warmere gebieden, zoals de Golf van Mexico, maar ongebruikelijk in dit deel van de Atlantische Oceaan en dat dit de eerste keer is dat dit soort vergiftiging in Europa is vastgesteld.