roken op het strand

 

Het roken op stranden wordt verboden

 

De wet werd afgelopen donderdag 23 december 2021 door de Spaanse senaat goedgekeurd en is in het leven geroepen om de vervuiling door sigarettenpeuken tegen te gaan op alle stranden van Spanje. De boetes kunnen oplopen tot € 2,000 voor roken op de stranden.

Verschillende Spaanse regio's, waaronder Barcelona en de Canarische Eilanden, hebben al soortgelijke rookverboden op stranden ingevoerd. Sommige stranden hebben afgelopen zomer een rookverbod ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, de gezondheid te bevorderen en de vervuiling terug te dringen.

De vervuiling van de standen op Gran Canaria vormen een groot probleem voor het milieu. Sigarettenpeuken behoren namelijk tot de schadelijkste verontreinigende stoffen en bevatten een niet biologisch afbreekbaar soort plastic waardoor giftige stoffen vrijkomen.

Uit een analyse van het Europees Milieuagentschap bleek dat sigarettenpeuken en de filters daarin tot de meest aangetroffen voorwerpen op de stranden van Europa behoren. Dit kan de zeebodem vervuilen en een risico vormen voor al het leven in de zee.