roken op het strand

 

Wat zijn de huidige regels met betrekking tot roken op Gran Canaria?

 

De Canarische Eilanden hebben sinds het begin van de pandemie nieuwe regels opgelegd met betrekking tot roken op terrassen en op openbare plaatsen, dus we zullen proberen deze zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Roken op openbare plaatsen

Verboden binnen een straal van ten minste 5 meter van de ingang tot niet-universitaire onderwijs-, gezondheids- en maatschappelijke centra.

Roken op terrassen

Het is niet toegestaan ​​te roken aan tafel op terrassen. Roken is alleen toegestaan ​​bij daarvoor bestemde rookpunten op buitenterrassen. Binnen roken is onder geen enkele omstandigheid toegestaan ​​in bars, clubs of restaurants. Wees attent en volg de regels, aangezien bars, clubs en restaurants hoge boetes kunnen krijgen of zelfs kunnen worden gesloten als ze de regels niet handhaven.

Roken op de stranden van Gran Canaria

Bijna alle stranden op Gran Canaria zijn nu rookvrij. Zelfs vóór Covid waren er veel stranden op Gran Canaria waar roken al verboden was, maar nu is deze regel van toepassing op bijna elk strand. De rookvrije stranden van Gran Canaria zijn te vinden in de gemeente Mogán (met 11 stranden) en in de hoofdstad Las Palmas (het hoofdstrand). Het gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana is met een pilot gestart voor een rookverbod op de kleinere stranden en wil dit gaan uitbreiden naar overige stranden, met uitzondering van de grote stranden van Maspalomas en Playa del Inglés. Boetes liggen tussen de 300 en 400 euro en zelfs tot 1.800 euro als men peuken in het zand gooit.

De rookvrije stranden op Gran Canaria zijn:

  • Las Palmas de Gran Canaria: Playa de Las Canteras.
  • Mogán, Gran Canaria: Las Marañuelas, La Lajilla, Patalavaca, Aguamarina, Medio Almud, Los Frailes, Tiritañas, Veneguera, Amadores, Anfi, Playa de Mogán, Puerto Rico, Taurito, Amadores, El Cura en Puerto de Mogán.
  • Galdar, Gran Canaria: Arrastradero, Boca Barranco, Caleta de Abajo, Caletón de los Cangrejos, Dos Roques El Agujero, El Muelle, El Roquete, Furnia, Juncal, La Caleta de Arriba, La Guancha, La Redonda, Lagarto, Martorell, Paso del Salgo, Punta Galdar, Punta del Clavo, Punta del Faro, Risco Partido y Sardina.
  • Playa Litoral del Rosario.
  • Agüimes, Gran Canaria: Vargas, Cabrón, Muelle Viejo, Risco Verde, Soco Negro, El Muelle, La Planita y Playa de Arinaga.
  • Arucas, Gran Canaria: Charco las Palomas El Peñón, El Puertillo, La Fuente, Las Coloradas, Las Salinas, Los Charcones, Los Enanos, Los Marrajos, Quintanilla y San Andrés.

Naast dat er op die manier steeds meer afval bijkomt op de stranden zijn peuken ook niet echt milieuvriendelijk vanwege de filters waarin o.a. aceton, ammoniak en naftaleen verwerkt zit. Sigarettenpeuken worden ook door de golven meegenomen de zee in waar de kans groot is dat vissen de peuken binnenkrijgen waardoor de peuken net zo’n groot probleem zijn voor het zeeleven als plastic.

Roken terwijl je op straat loopt

Momenteel is het niet meer toegestaan ​​om te roken terwijl je loopt, aangezien de regels bepalen dat je minstens 2 meter afstand van iemand anders moet zijn en het bijna onmogelijk wordt geacht om deze regel te respecteren als je je verplaatst. Dus als je buiten wilt roken, moet je een rustige of afgelegen plek zoeken waar je kunt zitten en roken, dus weg van andere mensen. Het is ook niet toegestaan om te roken bij speeltuinen, scholen en ziekenhuizen. Bij het overtreden van het rookverbod kan een boete van 30 tot 600 euro worden opgelegd.

Gelden deze regels ook voor elektrische sigaretten, vaporizers en een waterpijp?

Ja, deze regels gelden zowel voor tabak als voor een elektrische sigaret, ofwel e-sigaret, vaporizers en een waterpijp.

Mocht u betrapt worden op het overtreden van een van de bovenstaande regels, dan kan de politie u ter plaatse een boete opleggen.

De bovenstaande regels gelden eigenlijk voor alle Canarische Eilanden.