Blauwe draken gevonden op Gran Canaria

 

Er zijn van de Blauwe draak (Glaucus atlanticus) enkele exemplaren gevonden op het Las Canteras strand van Las Palmas. Ook op de andere Canarische eilanden zijn op diverse standen tientallen exemplaren gevonden, zoals bij de kust van Granadilla de Abona op Tenerife en op het eiland Fuerteventura waar in de gemeente La Oliva ook meerdere blauwe draken werden gevonden.

Drijvend door het leven

De blauwe draak drijft ondersteboven tegen het wateroppervlak. In zijn lichaam zit een blaas waar gas in zit, zodat de slak blijft drijven. Hij laat zich door de wind en waterstromen meevoeren. Tot hij in de buurt komt van een prooi. Dan maakt hij met zijn veer-achtige uitsteeksels zwembewegingen in de richting van de prooi.

Lievelingsmaal

De blauwe draak eet graag neteldieren. Dat is een groep dieren waartoe de kwallen ook behoren. Het gevaarlijke neteldier, het Portugees oorlogsschip is het lievelingsmaaltje van de blauwe draak. Vanwege zijn gif zorgt deze kwal-achtige voor de kust van Australië regelmatig voor pijnlijke wonden bij mensen. De blauwe draak heeft daar echter geen last van.

Hergebruik van gif

In de tentakels van het Portugees oorlogsschip zitten kleine giftige harpoentjes. Wanneer een dier in aanraking komt met de tentakels, schieten de giftige harpoentjes in het dier. Oppassen dus. De blauwe draak eet van het Portugees oorlogsschip en ook van de tentakels. De harpoentjes komen in de punten van de veer-achtige uitsteeksels van de blauwe draak te zitten. In die uitsteeksels zitten speciale zakjes om de harpoentjes in op te slaan. De blauwe draak verdedigt zichzelf tegen roofdieren door de giftige harpoentjes van neteldieren te gebruiken. Hiervoor gebruikt de slak alleen de grootste harpoentjes, de kleineren verteert hij.

Kleur

Als je naar de blauwe draak kijkt, vallen de mooie kleuren je misschien ook op. De kant van de naaktslak die naar beneden en richting de oceaan wijst, is grijs. Terwijl de kant die naar boven en naar de lucht wijst, blauw is. Waarvoor zou de blauwe draak die kleuren hebben? Vergelijk het bijvoorbeeld ook eens met een meeuw, die van boven grijs is en van beneden wit. Wat is het voordeel van deze kleuren?

Onschuldig?

De blauwe draak is een kleine mooie naaktslak die zich laat meedrijven op de oceaan. Hij maakt handig gebruik van het gif van gevaarlijke oceaandieren. Hij is dus niet zo onschuldig als hij er op het eerste gezicht uitziet.

LET OP! Niet deze kleine diertjes aanraken of storen en kinderen en baby’s erbij weg houden.