Meer goedkope geautomatiseerde benzinestations komen naar de Canarische Eilanden

 

Acht jaar sinds de wet in Spanje werd aangenomen om de opening van goedkope automatische zelfbedieningstankstations toe te staan, zal de eerste van Fast Fuels op de Canarische Eilanden worden geopend. Vanwege de logistiek heeft het langer geduurd voordat dit soort tankstations in de archipel opengingen in vergelijking met het vasteland, maar door franchises gaan ze nu in grotere aantallen openen.

De eerste die deze zogenaamde 'ghost'-tankstations opende (deze genoemd omdat er geen personeel aanwezig is), was PetroPrix, een enkele operator met vier locaties op Gran Canaria, gevestigd in Las Palmas, Agüimes, Arinaga en Gáldar, maar nu komt Fast Fuel op de eilanden op de markt.

Het bedrijf, geboren in 2015, gaat op korte termijn nog twee tankstations openen op Gran Canaria, in Telde en Maspalomas, maar het is de bedoeling om te groeien "zo veel als de markt toelaat", aldus CEO Marcos Tejeda.

"Op de Canarische Eilanden is het groeipotentieel enorm, aangezien er nauwelijks merken van dit type zijn", zegt Tejeda, die ze liever 'automatische' benzinestations noemt in plaats van 'lage kosten'. Op het vasteland van Spanje is 12,5% van de tankstations van dit type en tegen 2025 zal dit naar verwachting 25% zijn, terwijl op de eilanden momenteel minder dan 1% geautomatiseerd is. In het afgelopen jaar groeiden goedkope tankstations landelijk met 22%, vergeleken met 2% op de eilanden.

Deze tankstations zijn harde concurrenten geworden van traditionele merken als Disa, Shell, Cepsa, Repsol en BP, vanwege de veel lagere prijzen, die volgens Tejeda worden bereikt met de manier waarop ze hun brandstofvoorraden inkopen. Hij verzekert dat de lage kost niet gekoppeld is aan de werkgelegenheid, want hoewel de klant de benzine zelf in de tank doet en aan een geldautomaat betaalt, heeft hij altijd personeel ter plaatse.

Over het algemeen is de brandstofprijs op deze stations tussen de 8 en 12 cent per liter goedkoper, wat een gemiddelde besparing betekent voor een gewone consument van 300 euro per jaar.

Er zijn echter twijfels over de kwaliteit van de brandstoffen die worden aangeboden door deze merken van automatische of 'goedkope' benzinestations, maar Tejeda verduidelijkt dat het product dat ze leveren precies hetzelfde is als dat van traditionele benzinestations.

Zoals hij uitlegt, komt de brandstof per boot aan en wordt deze opgeslagen in benzinedepots. Op het schiereiland is het CLH (Hydrocarbons Logistics Company), die verantwoordelijk is voor de opslag, het transport en de distributie van brandstof en die moet voldoen aan de EN22-staatsnorm, die de kwaliteitsnormen bepaalt de brandstof die de consument bereikt .

Op de Canarische Eilanden is het Disa die deze rol heeft en alle exploitanten, of ze nu traditioneel of 'low cost' zijn, kopen van deze benzinedepot. "De kwaliteit van benzine en diesel is voor iedereen hetzelfde", zegt Tejeda, die zegt dat de ondermaatse kwaliteit een "stedelijke mythe" is.